Vesilahden kirkkoherra Harri Hentinen kumartaa yleisölle, kuva otettu Hentisen takaa, yleisö istuu auditoriossa.
Vesilahden kirkkoherra Harri Hentinen aktivoi osallistujajoukkoa esitelmänsä päätteeksi.

Kirkon kasvatuksen päivät Jyväskylässä

Kohtaaminen ytimessä

Yli 1100 kirkon kasvatuksen ammattilaista kokoontui viikko sitten Jyväskylään. Vuoden 2024 teemaksi oli valittu Toivon polulla. Kolmipäiväinen tapahtuma sisälsi lähes 80 erilaista ohjelmaa. Kirkkohallitus tuottaa tapahtuman yhteistyössä eri hiippakuntien kasvatuksen alan työntekijöiden, Lasten ja Nuorten keskuksen sekä Suomen lähetysseuran varhaiskasvatuksen ja nuorisotyön edustajien kanssa. Vuoden 2024 uutuutena oli yhteistyö Kirkon ruotsinkielisen työn keskuksen kanssa.

Lapuan hiippakuntadekaani Terhi Kaira kuuntelemassa Vesilahden kirkkoherra Harri Hentisen luentoa ”Outo, mutta onnellinen”. ”Kirkon kasvatustyö on tärkeä toimija suomalaisessa yhteiskunnassa. Se on merkittävä osa yhteiskuntamme perusturvan rakennetta ja korvaamaton tukielementti monien nuorten ja perheiden elämässä”, Kaira muistuttaa. Kuva: Maarit Honkonen-Seppälä

Hiippakuntadekaani Terhi Kaira iloitsi siitä, että Kasvatuksen päiville kokoonnuttiin Jyväskylään ja Lapuan hiippakunta sai toimia yhtenä järjestäjätahona. Tunnelma päivillä oli innostunut ja intensiivinen. Monet kiittelivät ohjelman monipuolisuutta ja korostivat kohtaamisten merkityksellisyyttä. Yhdessä pohtien ja toimien vaikeatkin haasteet ovat voitettavissa. Kirkkohallituksen asiantuntija ja pitkän linjan konkari Sirpa Syrjä on samoilla linjoilla.

Kirkon Kasvatuksen päivien juontajina toimivat 11-vuotias Aaron, 15-vuotias Naomi, 17-vuotias Venla ja heidän lisäkseen Aaronin äiti Rebecka Stråhlman, kirkkohallituksen ruotsinkielisen työn keskuksesta. Juontajat poseeraavat lavalla.
Kirkon Kasvatuksen päivien juontajina toimivat 11-vuotias Aaron, 15-vuotias Naomi, 17-vuotias Venla ja heidän lisäkseen Aaronin äiti Rebecka Stråhlman, kirkkohallituksen ruotsinkielisen työn keskuksesta.

Tunnelma oli hyvä ja kiitollinen. Tapahtuman yhteydessä on päässyt tutustumaan moniin kasvatuksen alan asiantuntijoihin sekä kirkon että yhteiskunnan puolelta. Kirkon kasvatuksen päivien tuottaminen on aina noin puolentoista vuoden työrupeama. Antoisaa ja palkitsevaa”, kertoo Syrjä.

Tämän vuoden Diilissä kilpaileva Elias Mäkinen esitelmöi sosiaalisen median ja erityisesti TikTokin käytöstä työvälineenä ja kohtaamisväylänä. Elias kädet puuskassa hymyilee kameralle.
Tämän vuoden Diilissä kilpaileva Elias Mäkinen esitelmöi sosiaalisen median ja erityisesti TikTokin käytöstä työvälineenä ja kohtaamisväylänä.

Toivon polulla

Lapuan hiippakunnan kasvatus ja digityön asiantuntija Mirca Mäensivu-Puukko vastasi tapahtuman verkkoviestinnästä osana viestintätiimiä.

”Somefeediä seuratessani näin ihmisten kiitollisuuden päivistä. Se mitä ihmiset päällimmäisenä someen kirjoittaa, on melko tärkeä viesti. Kiitollisuus. Haimme päivien teemalla Toivon polulla näkökulmia nimenomaan siitä, miten itse vahvistua ja miten löytää itse välineitä vahvistaa ympärillään toivoa. Se, että voi tuntea kiitollisuutta, iloa, vahvistusta on melko vahvasti toivon merkki”, pohtii Mäensivu-Puukko.

Vesilahden kirkkoherra Harri Hentinen puhumassa mikrofoniin lavalla värikkäissä vaatteissa.
Vesilahden kirkkoherra Harri Henttisen innostavan luennon aihe oli ”Outo, mutta onnellinen”.

Nuori ei kohde vaan osallinen

Kasvatuksen päivien anti on luonnollisesti osallistujakohtainen kokemus ja tapahtumassa oli yli 1000 kokijaa. Mirca Mäensivu-Puukko pohti päivienkin aikana, miten tavoittaa nuoret tässä ajassa yhä enenevässä määrin vuorovaikutteisemmin. ”Nuori ei ole työn kohde vaan vahvasti myös osallinen toiminnan suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa. Olipa kyseessä sitten kohtaaminen tai verkossa tehtävä työ”, jatkaa Mäensivu-Puukko.

”Itse sain olla vastaamassa juuri verkossa tehtävän työn ohjelmasta. Pohdimme, kuinka tuotamme sisältöä verkkoon, nähden sen oikeasti aitona kohtaamisen ja vuorovaikutuksen paikkana. Samalla on valtavan tärkeää, että olemme verkossa oikean ja asianmukaisen, rakentavan ja yhteyttä vahvistavan sisällön kanssa, koska siellä on läsnä myös vastakkaista sisältöä tuottavat.”

Suomen Lähetysseuran vuosittain muodostettava nuorten musiikkiryhmä ”Cumina” esiintyi Kirkon kasvatuksen päivillä tiistaina. Cumina yhteiskuvassa siniset paidat päällä.
Suomen Lähetysseuran vuosittain muodostettava nuorten musiikkiryhmä ”Cumina” esiintyi Kirkon kasvatuksen päivillä tiistaina.

Yhdessä nuorten kanssa tehden

Mirca Mäensivu-Puukko pohtii, että olemme nuorisotyössäkin uuden edessä. ”Korona-aikaan luotiin myös monimuotoisia tapoja kohtaamiseen, joista osa on tullut jäädäkseen. Tämä pakottaa meidät myös tarkastelemaan omia taitojamme ja valmiuksiamme, mutta myös uteliaasti heittäytymään mukaan siihen mikä tässä ajassa olisi tavoittavuuden etulinjassa”, pohtii Mäensivu-Puukko ja jatkaa, että meidän tulee hyödyntää kaikki tavat, jotta oikeasti kukaan ei jäisi yksin, pimentoon tai syrjäytyisi.

”Yhteisöllisyyden nahka on ikään kuin luotava uudelleen. Mitä kaikkea se on, siinä on toki meidän aikuisten tieto ja ymmärrys mukana, mutta huomioon tulisi vahvasti ottaa kaikessa myös nuoren kokemus siitä, mikä toimisi. Ei tehtäisi mitään suunnittelua heille, ei puhuttaisi heistä, eikä valmisteltaisi asioita heille. Muistaisimme, että aina ja kaiken lähtökohdaksi nousisi ajatus: heidän kanssaan.”

Psykologi Maaret Kallio esitelmöi toivosta. Kallio lavalla takanaan iso taustanäyttö.
Psykologi Maaret Kallio esitelmöi toivosta.

Verkostoitumista jo 70 vuotta

Kirkon kasvatuksen päiviä, tosin eri nimisenä, on järjestetty 70 vuotta. Asiantuntija Sirpa Syrjä on saanut olla niitä tuottamassa viimeiset 12 kertaa. ”Neljä kertaa olemme toteuttaneet yhteistyössä Allianssi ry:n kanssa Kasvatus ja nuorisoalan suurtapahtuman eli Nuori-tapahtuman (Nuori2013, Nuori2017, Nuori2020 ja Nuori2023). Ensi vuonna järjestettävän Kirkon diakonian ja kasvatuksen päivien päätyöryhmässä olen mukana, joten hommat jatkuvat vielä, tosin tapahtumaan pääsen osallistumaan eläkeläisstatuksella ja todennäköisesti ehdin seuraamaan myös ohjelmiakin”, kertoo kiitollinen Syrjä.

Seuraavat Diakonian ja kasvatuksen päivät järjestetään 8.–10.1.2025 Tampereella.

Teksti: Maarit Honkonen-Seppälä, Humak, lehtori.
Kuvat: Alpo Syvänen, Viitasaaren seurakunta, nuorisotyönohjaaja.

Jaa