Teksti: Anu Blom
Kuvat: Ada Kairavuori / Nuorisoala
NUORI2025 on yhdistelmä nuorisoalan verkostoitumismahdollisuuksia, alan ajankohtaisiin teemoihin pureutuvaa seminaariohjelmaa, työpajoja sekä inspiroivia keynote-puheenvuoroja. NUORI2025 on suunnattu koko nuorisoalalle: työssään nuoria kohtaaville, johtajille ja päättäjille, opiskelijoille sekä vapaaehtoisille. Tapahtumaan yhteisten aiheiden äärelle odotetaan kokoontuvan liki 3 000 alan toimijaa niin kunnista, järjestöistä, oppilaitoksista kuin seurakunnistakin. (LÄHDE: https://nuorisoala.fi/palvelut/koulutuksetjatapahtumat/nuori-tapahtumat/nuori2025/)

MISTÄ TULET & MISSÄ KONTEKTISSA TYÖSKENTELET NUORTEN KANSSA?
Kerron sinulle salaisuuden. Minä pelkäsin, jännitin ja häpesin osallistumistani NUORI2025- tapahtumaan. Vietin valtaosan tapahtumasta kierrellen näytteilleasettajien pisteitä, vastaten lukuisia kertoja yllä oleviin kysymyksiin. Helpointa oli kertoa, että teen tapahtumasta artikkelia Nuorisotyö-lehteen. Pelko, jännitys ja häpeä astuivat esiin vasta, kun jatkoin ”…mutta tällä hetkellä olen työtön, enkä ole tekemisissä nuorten kanssa ollenkaan.” NUORI2025 on suunnattu koko nuorisoalalle, mutta kuuluuko siihen myös alan työttömät? Tähän kysymykseen lähdin etsimään vastausta yhdessä Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ry:n toiminnanjohtaja Petteri Piiraisen kanssa.
“Pääasiassa näytteilleasettajat esittelevät omaa toimintaansa. En ole totta puhuen tullut edes tätä ennen ajatelleeksi, että tapahtuma voisi hyvin toimia myös rekrytointiväylänä”, Piirainen kertoo.
“Tällainen tapahtuma voi hyvinkin tukea työnhakijan työllistymistä, jos verkostoituu ja sitä kautta hakee piilotyöpaikkoja. Rakentaen step-by-step omaa verkostoaan”, Piirainen jatkaa.
Nykypäivänä, oli tarve mikä tahansa, kilautetaan ensin kaverille. Verkostojen kautta etsitään vastauksia moniin pulmiin, oli sitten kyse työvoimasta tai ruokalistan suunnittelusta. Myös Piirainen tunnustaa, että hänellä on lista kontakteja keihin ottaa yhteyttä, jos tarvitaan nopeasti osaajaa keikkatyöhön/sijaisuuksiin. Miten NUORI-tapahtumassa verkostoa voi rakentaa askel askeleelta? Ohessa kolmen askeleen verkostoitumisohje, jolla verkoston rakentamisessa pääsee alkuun.

KOLMEN ASKELEEN VERKOSTOITUMISOHJE
ASKEL 1 – Tutustu toimijaan
Kiinalaisen strategiataidon klassikossa, Sunzi – Sodankäynnin taito, todetaan osuvasti “Tunne vihollisesi ja tunne itsesi, niin et kohtaa ainuttakaan tappiota edes sadan taistelun aikana.” Työnhakijalle ja verkostoitujalle ohje voisi olla enemmin “Tunne potentiaalinen työnantajasi ja tunne itsesi, niin todennäköisemmin jäät mieleen satojen yhteydenottojen aikana.”
“On toivottavaa, että tietää jotain tahosta, kenen luo on menossa juttelemaan. Käy esimerkiksi verkkosivuja tutkimassa etukäteen ja miettii, miten oma osaaminen voisi tahon toimintaan soveltua. On mukavampi jutella henkilön kanssa, joka tietää jotain meidän toiminnasta”, Piirainen kertoo.
Tutustuin itse potentiaalisiin työnantajiin hyödyntämällä NUORI2025-verkkosivuja, jonne kaikki näytteilleasettajat listattiin. Selasin toimijoiden verkkosivuja ja somea, jonka myötä valitsin eniten mielenkiintoa herättäneet toimijat. Tapahtuman sovellukseen merkitsin suosikiksi em. toimijat, jolloin ne listaantuivat omalle välilehdelle ja kulkivat helposti mukana tapahtuman aikana.
ASKEL 2 – Tuotteista itsesi
Jokaisessa meissä on valtavasti potentiaalia ja osaamista – usein hyvin laajaa ja monipuolista. Tällöin omaa osaamista voi esitellä monesta eri näkökulmasta. Kuitenkin työnhaussa ja myös verkostoitumisessa kyse on myymisestä. Millä herätän kiinnostuksen ja millaista osaamista myyn?
“Tässä tapahtumassa valtaosalla osallistujista on jo jonkin sortin nuorisoalan koulutus. Täytyy tunnistaa, miten erottuu joukosta. Tuote ja myyntipuhe pitää olla valmiina”, Piirainen korostaa.
Pidän Yhteisöpedagogin (YAMK) koulutustani sekä yli 5 vuoden kokemustani nuorten valmentamisesta todella arvokkaana. Kuitenkaan tällä osaamisella en välttämättä erottuisi eduksi NUORI2025-tapahtumassa. Luonnostelin etukäteen allaolevan mukaista hissipuhetta, jossa korostui osaaminen sisällöntuottannossa sekä neurokirjon asiantuntemus.
“Moi! Olen Anu. Omaan 10 vuoden kokemuksen sisällöntuotannosta, painottuen sosiaalisen median markkinointiin ja graafiseen suunnitteluun. Koulutukseltani olen Neuropsykiatrinen valmentaja ja toimin myös ADHD-liiton kokemustoimijana. Työskentelisin mielelläni kehittämis- ja viestintä tehtävissä, painottuen neurokirjon huomioimiseen työpaikalla. Olisiko teillä osaamistani vastaavia työmahdollisuuksia?”
ASKEL 3 – Verkostoidu, verkostoidu, verkostoidu
Olin tutustunut toimijoihin ja miettinyt hissipuheen valmiiksi. Tapahtuman aikana toteutui tärkein osuus: aktiviinen verkostoituminen, oman osaamisen esittely sekä työmahdollisuuksien kalastelu.
“Kukaan ei tule suoraan tarjoamaan mahdollisuuksia. Reippaalla asenteella ja avoimella mielellä kannattaa lähteä verkostoitumaan, kertomaan itsestään sekä kyselemään työmahdollisuuksista. Toimijalle voi jättää omat yhteystiedot, mikäli he tarvitsevat nopeasti työntekijää. Tulevia työmahdollisuuksia ajatellen voi tiedustella, kenelle voisi toimittaa avoimen hakemuksen. Hakemuksessa kannattaa mainita, että voi käydä paikan päällä keskustelemassa lisää, ilman rekrytointi velvoitetta”, Piirainen tiivistää.
Kahden päivän aktiivisen verkostoitumisen jälkeen saalis oli yllättävä. En saanut kahen kilon siikaa eli vakityötä. Sen sijaan onkeeni tarttui mahdollisuus työskennellä vapaaehtoisena ja/tai keikkatyöläisenä. Nämä mahdollistavat oman osaamisen kehittämisen ja voivat olla väylä vakituisempaan työhön.
“Jos on päässyt keikkatyön kautta osoittamaan omaa osamistaan, niin voi löytyä vakituisempaa työtä. Näin se vain menee, että ensin on yritettävä saada jalkaa oven väliin ja sitten tehdä itsensä tarpeelliseksi”, Piirainen pohtii.

OSAAJAA ETSIMÄSSÄ & HAKU PÄÄLLÄ
Osallistuin NUORI-tapahtumaan kolmatta kertaa, mutta ensimmäistä kertaa työttömänä työnhakijana. Työttömyyden vuoksi tunsin oloni epävarmaksi ja pelkäsin muiden reaktiota: miten minuun suhtaudutaan, jos tiedustelen työmahdollisuuksia? Tapahtuman aikana pohdin usein, onko minulla oikeutta olla tapahtumassa ja onko sallittua markkinoida omaa osaamistaan? Kokemukseni herätti toiveen siitä, että jatkossa tapahtumassa työntekijöitä etsivät toimijat ja työnhakijat olisivat näkyvillä. Käytännössä työntekijöitä etsivillä toimijoilla voisi olla “osaajaa etsimässä” -kyltti esillä pisteellään ja vastavuoroisesti osallistujalla passissaan “haku päällä” -leima. Piirainen pitää avoimuttaa hyvänä ja hänelle se edustaa uudenlaista kehityssuuntaa.

“Kenellekään ei varmaan ole tullut tuollainen idea aikaisemmin mieleen. En ole kertakaan nähnyt, että toiminnan esittelyn ohessa olisi mainostettu avoimia työpaikkoja. “Osaajaa etsimässä/haku päällä” -tyylinen ratkaisu toisi avoimuutta tapahtumaan, jolloin voisi ns. sallitusti myydä omaa osaamistaan”, Piirainen pohtii.
Toivoin saavani NUORI2025 tapahtumasta töitä, mutta sainkin paljon arvokkaampaa – toivoa ja itsevarmuutta. Yli vuoden työttömyys sekä jatkuvat hylkäysviestit ovat alentaneet ammatillista itsevarmuuttani ja tehneet minusta epävarman. Tapahtuman aikana ammatillinen itsevarmuuteni sai vahvistusta, kun potentiaalini havaittiin ja osaamiseni herätti kiinnostusta. Muilta saatu empatia, ymmärrys ja kannustus hälvensi nopeasti pelon, jännityksen ja häpeän tuntemukset. Tuttavalta kuultu “kyllä hyvälle tyypille aina töitä löytyy” auttoi muistuttamaan, että työttömyyteni on tilapäista. Vielä koittaa se hetki, kun kuulen sanat: “Anu, valitsen sinut.”
Teksti: Anu Blom
Kuvat: Ada Kairavuori / Nuorisoala