NUORI22-tapahtumassa yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijat Venla Moilanen (vas), Niina Nurminen sekä Jyväskylän yliopistolta projektitutkija Riikka Hämylä ja Jyväskylän ammattikorkeakoulusta lehtori Maija Jylhä näyttävät mallia aktiivisesta ja toiminnallisesta oppimisesta.
NUORI22-tapahtumassa yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijat Venla Moilanen (vas), Niina Nurminen sekä Jyväskylän yliopistolta projektitutkija Riikka Hämylä ja Jyväskylän ammattikorkeakoulusta lehtori Maija Jylhä näyttävät mallia aktiivisesta ja toiminnallisesta oppimisesta. Kuva: Maarit Honkonen-Seppälä

Aktiivista ja hyvinvoivaa arkea kouluissa ja vapaa-ajalla

Vuosi sitten kesäkuussa käynnistyi opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän avustuksen turvin Keski-Suomen maakunnan neljän korkeakoulun Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hanke. Hanke oli mukana NUORI22-tapahtumassa pop up -pisteellä. Viikko Jyväskylän tapahtuman jälkeen hankeaktiivit siirtyivät Suomen Turkuun, jossa järjestettiin Liikkuen läpi elämän -seminaari.

Toiminnallista tekemistä

Toisen vuoden yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija Niina Nurminen teki Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hanketta osana ammatillista harjoitteluaan. Niinan lisäksi hankkeessa oli harjoittelijana kaksi yliopiston terveystieteiden opiskelijaa Henna Launistola ja Vilma Mietola. NUORI22-tapahtumassa oli harjoittelijoiden lisäksi tapahtuma-avustajana ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija Venla Moilanen. Muuramesta kotoisin oleva Moilanen oli tyytyväinen hankkeen toiminnalliseen pop up -pisteeseen sekä koko tapahtumaan: ”Pitkästä aikaa oli kiva kohdata ja itselle oli tärkeä nähdä, että toimialamme on näin suuri.”

Kuva: Saku Seppälä
Toukokuussa Suomen Turussa Jyväskylän yliopiston terveyskasvatuksen opiskelija Vilma Mietola, Humakin Maarit Honkonen-Seppälä, yliopiston opiskelija Henna Launistola, JAMKn Maija Jylhä, yliopiston Riikka Hämylä sekä JAMKn Essi Heimovaara-Kotonen tutustumassa kaupunkiin.
Kuva: Saku Seppälä

Toukokuussa Suomen Turussa Jyväskylän yliopiston terveyskasvatuksen opiskelija Vilma Mietola, Humakin Maarit Honkonen-Seppälä, yliopiston opiskelija Henna Launistola, JAMKn Maija Jylhä, yliopiston Riikka Hämylä sekä JAMKn Essi Heimovaara-Kotonen tutustumassa kaupunkiin.
 

Hyvinvointikortit kaikkien käyttöön

Asiantuntijaharjoittelijoiden Launistolan ja Mietolan toteuttamat hyvinvointikortit olivat esillä sekä Allianssin järjestämässä NUORI22-tapahtumassa että Liikkuvat ohjelmat -yhteisön järjestämässä Liikkuen läpi elämän -seminaarissa. ”Kortit antavat vinkkejä ja ohjeita aktivoiviin taukoihin, palauttaviin taukoihin ja toiminnalliseen opetukseen ja kokoustamiseen, miksei myös nuorisotyöhön. Muutama kortti on jo saatavilla sähköisesti hankkeen nettisivuilla. Sivuille on tulossa lähiaikoina lisääkin ja myös taukoliikuntavideoita”, kertoo Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä työskentelevä projektitutkija Riikka Hämylä. ”Olemme hankkeessa ideoineet vinkkejä opetuksen tauottamiseen ja toiminnalliseen opetukseen korkeakouluissa. Näitä ideoita voi hyvin hyödyntää myös muualla kuin korkeakouluympäristössä.”

Liikkuvat ohjelmat tukevat kaikenikäisiä

Valtakunnallisten liikunnan edistämisohjelmien eli Liikkuvat-ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. ”Kokonaisuuteen kuuluvat Liikkuva perhe, Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu, Liikkuva opiskelu, Liikkuva aikuinen ja Ikiliikkuja-ohjelmat. Ohjelmia rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö”, kertoo Liikkuvat-ohjelmasta terveyden edistämisen asiantuntija Kirsti Siekkinen ja jatkaa, että Liikkuva opiskelu -ohjelma on suunnattu toiselle asteelle ja korkeakouluihin. ”Toisen asteen oppilaitoksista on ohjelmaan rekisteröityneinä reilu 60 prosenttia ja yli puolet korkeakouluista.”

Teksti: Maarit Honkonen-Seppälä, Humakin lehtori, joka on mukana oman ammattikorkeakoulunsa edustajana hankkeen ydinryhmässä.

Jaa