Aurinkorannikon opetus ja valmennus eli niinkutsuttu Karitan koulu tarjoaa suomalaisen perusopetuksen mukaista opetusta suomalaisille oppilaille eskarista toiselle asteelle meren rannalla upeissa maisemissa. Paikka sijaitsee Fuengirolan keskustasta reilun puolen tunnin kävelyn päässä Carvajalin kaupunginosassa.
Talven kuukaudet tamperelainen Helmi Kotila on toiminut koulussa ohjaajana.
Yksilöllistä ohjausta pienryhmässä
”Teen täällä yhteisöpedagogiopintoihin liittyvän ammatillisen harjoitteluni numero kaksi. Olen saanut oppia ennen kaikkea lasten ja nuorten kohtaamista. Työ on ohjausta tehtäviin, motivointia, tehtävien tekemistä yhdessä, niissä avustamista, tarkastusta, palautteen antoa ja opettamista. Korostan, että työote on kaiken aikaa melko yksilökeskeinen, vaikka yhteisiä ryhmän hetkiä onkin päivittäin. Jokaisella oppilaalla on omat tavoitteet ja omat kirjat, joita he työstävät. Työtehtäviin voi kuulua myös kokeiden tekoa ja kokeiden tarkistamista. Harjoituskokeita tehdään paljon”, luettelee reipas Kotila harjoittelutehtäviään ja kannustaa kaikkia kokeilemaan myös harjoittelua kansainvälisessä ympäristössä.
Äidinkielellä eteenpäin
Vuonna 2015 perustetussa Karitan koulussa oppilaiden määrä vaihtelee kuukausittain, mutta Helmin harjoittelun aikaan heitä oli 25. Muuttoliike Suomesta Andalusiaan on kasvanut vuosi vuodelta ja kaikki lapset eivät mahdu suomalaiseen kouluun. Tarvetta ja tilausta on lyhyempään tai pidempään opetukseen. ”Osa oppilaista on lyhyemmän ajan ja osa pidemmän. Opetuskielemme ovat pääasiassa suomi, mutta ruotsin- tai englanninkieliset kirjat eivät ole este tulla kouluun. Me aikuiset teemme heidän koulupäivistään turvallisen ja iloisen oppimisen paikan”, jatkaa Kotila ja kiittää harjoitteluohjaajaansa Karita Leinosta ohjauksesta ja palautteesta. ”On hyvä, että voimme suomen kielellä ohjata lapsia ja päivän päätteeksi käydä Karitan kanssa kahdestaan onnistumiset ja mahdolliset haasteet yhdessä läpi.”
Mistä kaikki sai alkunsa
Vuonna 2014 opinto-ohjaajaopiskelija Karita Leinonen löysi opintoihinsa liittyvän harjoittelupaikan Aurinkorannikon suomalaisesta koulusta. ”Se oli menoa heti. Ihastuin. Oivalsin, että täällähän on hyvä olla, elää, asua ja tehdä töitä. Ajatus jäi kytemään, ja kun 2015 olin valmistunut Jyväskylän yliopistosta opoksi ja kasvatustieteen maisteriksi, näin Fuengirolan facebook-ryhmässä ilmoituksen, jossa vanhemmat etsivät lapselleen yksityisopea. Tajusin, että nyt on aika”, kertoo Leinonen kotikouluyrityksensä alkutaivalta.
Oppilasmäärät kasvussa
”Muutamassa kuukaudessa hoidin kaikki käytännön asiat ja vuokrasin kodin rauhalliselta alueelta, meren rannalta Carvajalista, joka sai alkuun toimia myös opetuspaikkana. Kyseessä oli siis kirjaimellisesti kotikoulu, jossa oppilaat opiskelivat olo- ja makuuhuoneissamme. Minua odottivat täällä kolme lasta, joten aluksi opetusryhmän toiminta oli hyvin pientä. Siitä se kuitenkin lähti ja oppilasmäärä on kasvanut koko ajan vuosien mittaan. Nyt opetusryhmäni toimii omissa tiloissa, yhä edelleen Carvajalissa, ja edelleen aivan meren rannalla”, jatkaa Leinonen ja kertoo, että koulun oppilasmäärä on vaihdellut vuosien varrella kymmenestä jopa 80 oppilaaseen.
Vain Ilveksen pelejä on ikävä
Armoitettu jääkiekko- ja eritysesti Ilves-fani Kotila on viihtynyt Carvajalissa ja yleisestikin Fuengirolassa oikein hyvin. ”Opiskelukavereita, tutoreiden ja jaostolaisten tapahtumia sekä Ilveksen pelejä ainoastaan kaipaan. Muuten kaikki on oikein hyvin. Harjoittelupäiväni ovat maanantaista perjantaihin ja aina kello 9.30 – 14.30. Lapset tulevat kello 10 ja lähtevät koteihinsa kello 14.00. Meillä aikuisilla on aamuisin ja iltapäivisin suunnittelu- ja reflektointiaikaa”, kertoo Kotila, joka on saanut toimia eskarilaisten ja pienten koululaisten kanssa. Helmin harjoittelu kestää reilu kaksi kuukautta ja hän on saanut oppia yhdessä kaikkien 25 Karitan koululaisen kanssa. ”Olemme usein, ainakin kolme kertaa päivässä, ulkona koulua vastapäätä olevassa biitsillä. Leikimme, opimme ja hyödynnämme aurinkoa, merta ja hiekkarantaa”.
Lisää infoa koulunkäynnistä, koulupaikan varaamisesta ja harjoittelupaikoista löytyy netistä osoitteesta www.valmennukseen.fi
Teksti ja kuvat: Maarit Honkonen-Seppälä, lehtori Humakista.