Fuengirolan kaupungin lähellä, vain 30 minuutin bussimatkan päässä, sijaitsee Mijaksen kaupunki, joka on tunnettu valkoisena kylänä. Turistien suosimalta alueelta Costa del Solin alue näyttäytyy kauniina.
Fuengirolan kaupungin lähellä, vain 30 minuutin bussimatkan päässä, sijaitsee Mijaksen kaupunki, joka on tunnettu valkoisena kylänä. Turistien suosimalta alueelta Costa del Solin alue näyttäytyy kauniina.

Aurinkorannikollakin tarve yhteisöllisyyteen ja kaverin kohtaamiseen

Viikon työmatka Aurinkorannikolle on lopuillaan. Toiseksi viimeiseksi aamupäiväksi on sovittu tutustuminen Asociación Finlandesa Suomelan toimintaan. Luen netistä, että keskiviikkoisin on lähipuistossa tarjolla keppijumppaa ja saan kerran kokeilla ilman jäsenmaksua. Samalla googlauksella silmiini osuu, että yhteyshenkilöni Riitta Pulkki on juuri valittu yhdistyksen puheenjohtajaksi. Päätän etsiä matkalla kukkakaupan.

Suomelan uusi puheenjohtaja Riitta Pulkki esittelee yhdistyksensä monipuolista toimintaa Humakin toimittaman onnittelukimpun kera. Pulkki on vastannut järjestönsä harjoittelijoista, viestinnästä ja muun muassa kehonhuollonjumpista. Helmikuussa aktiivinen Pulkki valittiin Suomelan puheenjohtajaksi.

Kukkapuskan kera kipitän kohtalaisen jyrkkää mäkeä ylös. Hokaan, että olen myöhässä. Onneksi ystävällinen jumppakaveri kertoo miten toimia. Selkeä-ääninen liikunnanohjaajaopiskelija ohjaa keppijumpan saloihin. Lasken, että meitä on puolensataa. Tuulee lämpimästi, puut varjostavat kirkkaalta auringon valolta. Selkeästi itsestään huolta pitävät ihmiset jumppaavat, kukin ketteryytensä mukaan.

Hyvinvointia ilman hanketta

Helmikuun viimeisenä keskiviikkona Humakin lehtori Maarit Honkonen-Seppälän Erasmus-työmatkan ohjelma vei Asociación Finlandesa Suomelan keppijumppaan.

Työssäni olen saanut viimeiset kaksi vuotta luotsata Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hanketta, jossa muistutamme korkeakouluopiskelijoille ja henkilöstölle liikunnan ja taukojen merkityksestä. Suomelan keppijumppaajat ovat sanoman oivaltaneet. Kepittelyn jälkeen käymme Riitta Pulkin kanssa antoisan keskustelun. Jospa liikunnanohjaajaopiskelijoiden lisäksi meidän ammattikorkeakoulun nuoriso- ja järjestöalan, kulttuurituotannon, tulkkauksen ja saavutettavan kommunikaation tulevat ammattilaiset saisivat Suomelasta oppimisen paikkoja. Keskusteluyhteys on luotu ja osoitteet vaihdettu.

Isoin suomalainen siirtokunta

Aurinkorannikolla asuu noin 25 000 – 30 000 suomalaista. Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa käy noin 300 opiskelijaa ja yksityisiä kotikouluja on lisäksi viisi, joista Karitan koulu on vanhin. Yksityisten koulujen opiskelijamäärää on vaikea arvioida, mutta etätyömahdollisuudet lisäävät suomalaisten lapsiperheiden muuttoa Costa del Solin alueelle. Vesipula ja kalliit asunnot hillitsevät muuttoliikettä.

Kuivuus Aurinkorannikolla on käsinkosketeltavaa. Vedensäännöstely on arkea kaikille asukkaille ja vuorokauden vedenkulutuksen suositus on 140 litraa. Monessa kaupunginosassa yöksi joudutaan katkaisemaan vedentulo. Fuengirolan kaupungin keskustan läpi kulkeva joki on ollut kuivuneena jo useamman vuoden.

Kulttuuria, hyvinvointia ja kanssakulkemista

Suomalaiset järjestöjen luvattuina toimijoina ovat perustaneet Aurinkorannikolle useita yhdistyksiä, jotka huolehtivat yhteisöllisyyden vahvistamisesta. Myös Aurinkorannikon seurakunta ja Merimieskirkko sekä Turistikirkko kokoavat viikoittain satoja toimijoita. Aurinkorannikolla usein lomaillut emerita koulutuspäällikkö Sirpa Teräväinen onkin pohtinut, että tekemättömyys ja edulliset päihteet ovat huono yhdistelmä, johon onneksi suomalaiset aktiivit ovat tehneet vastaiskuja.

Lisää infoa erilaisista suomenkielisistä palveluista, yhdistyksistä ja toiminnoista löytyy: https://fuengirola.io/palvelut/

Monipuolinen esimerkki Fuengirolassa toimivasta yhdistyksestä: https://www.suomela.info/

Teksti ja kuvat: Maarit Honkonen-Seppälä, lehtori Humakista.

Kirjoittaja toimii Humanistisen ammattikorkeakoulun opettajana Jyväskylän kampuksella ja sai osana työtään tehdä Erasmus-tutustumismatkan Costa del Solin alueelle. Ensimmäisen Saapas-työillan jännitys muuttui viikon aikana luottamukseen ja yhteisöllisyyden merkityksen oivaltamiseen.

Jaa