Kuva tietokoneen ruuduista jossa etäkokous käynnissä
SocNet98-verkosto on eurooppalaisten korkeakoulujen muodostama yhteisö, joka on yli 20 vuotta yhdistänyt sosiaali- ja nuorisotyön opiskelijoita, opettajia ja organisaatioita. Huhtikuinen seminaari järjestettiin webinaarina. Osallistujia oli lähes 120 ympäri Euroopan.

Erilainen sosiaali- ja nuorisotyön kansainvälinen viikko

Eipä reilu vuosi sitten vielä kukaan tiennyt, miten maailma muuttuu. Moni toki tiesi, että muutos voi olla myös mahdollisuus. Tämän todistaa pienenssä mittakaavassa eurooppalaisten sosiaali- ja nuorisotyötä tarjoavien korkeakoulujen verkosto.

Korona peruutti kevään 20

SocNet98-verkosto on järjestänyt yli 20 vuotta samanaikaisesti neljä kansainvälistä viikkoa, joissa jokaisessa on aina yksi verkoston jäsenkorkeakoulu vetovastuussa. ”Covid-pandemia peruutti vuoden 20 -tapahtuman ja muutti vuoden 21 -tapahtuman kokonaan verkossa järjestetyksi. Humakin lisäksi saksalainen City University of Applied Sciences Bremen sekä tanskalainen UCL University College ottivat koppia ja järjestivät onnistuneet webinaariviikot viime viikolla”, tiivistää taustaa Humakin SocNet-koordinaattori Sari Höylä.

Innokkaasti mukaan

Turun nelipäiväiseen webinaariin ilmoittautui lähes 120 osallistujaa 13 korkeakoulusta ja kymmenestä eri maasta. ”Meille järjestäjille haastavinta oli innostuksen ja vuorovaikutuksen mahdollistaminen verkossa. Suunnittelimme kevättalvella viikkoa ja kokeilimme erilaisia kommunikaatiota lisääviä alustoja ja työmuotoja perinteisten webinaariluentojen ja breakout-roomiin jakojen lisäksi”, muistelee valmistautumista Turun yhteisöpedagogi-koulutuksen tiimivastaava Jenny Honka.

Tulevaisuus on mahdollisuus

”Luennot ja työpajat toimivat ja lopuksi kaikki olivat todella tyytyväisiä, ehkä jopa vähän yllättyneitä. Käytimme aktiivisesti padlet-pohjaa, keskustelualuetta, sanapilveä ja muita sovelluksia”, pohtii tapahtumassa ensimmäistä ammatillista harjoitteluaan tehnyt helsinkiläinen yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija Emma Lasonen.

Kuvassa Satu Ruuskanen kuulokkeet päässä katsomassa kameraan
Jyväskyläläinen Satu Ruuskanen oli webinaariviikkoon tyytyväinen:”SocNet-viikko oli todella opettavainen ja silmiä avaava. Suosittelisin viikkoa jokaiselle, sillä mistään ei voi saada samanlaisia ahaa-elämyksiä ja oppia kuin keskustelemalla muiden kanssa. Vielä kun viikko on kansainvälinen ja pääsi tutustumaan eri maiden toimintatapoihin, se toi aivan oman lisänsä oppimiskokemukseen.”

”Yhteisöllisyyskin tuntui toimivan. Sain monia uusia tuttuja ja vaihdoimme sähköpostiosoitteita. Uskon, että jatkamme viestittelyä vielä viikon jälkeenkin”, kertoo puolestaan jyväskyläinen yp-opiskelija Satu Ruuskanen. Viikon annista Satu haluaa nostaa hollantilaisen lehtorin Judith Rodenburgin ajatuksen, että tulevaisuus on vain ajatuksissamme. ”Onkin tärkeää kiinnittää huomiota, miten sen tiedon käytämme. Kannattaa siten elää hetkessä ja nähdä tulevaisuus isona mahdollisuutena.”

Kuvassa Emma Lasonen kahvikupin kanssa
Yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija Emma Lasonen teki opintojensa ensimmäisen harjoittelun SocNet98-webinaariviikon yhtenä järjestäjänä. ”Mahtavinta oli huomata, että kokonaisuutena viikko toimi niin kuin pitikin ja että opiskelijat pitivät heille järjestetystä ohjelmasta, joka oli yksi isoimpia vastuualueitani. Oli myös hienoa päästä keskustelemaan eri ihmisten kanssa pienemmissä breakout-roomeissa ja tutustua heihin vähän paremmin.”

Kansainvälisyys ei tunne rajoja verkossakaan

Covid19-pandemian takia tai ansiosta eurooppalaiset sosiaali- ja nuorisotyön oppilaitokset, opiskelijat ja organisaatiot ottivat webbiloikan järjestämällä monipuoliset ja onnistuneet viikot verkossa ja etänä. ”Kun Humakin Turun lisäksi Odense ja Bremen päättivät toteuttaa viikot, on meidän kolmen korkeakoulun yhteistyö tullut entistä tiiviimmäksi. Jaoimme suunnitteluapua niin sisällöllisesti kuin myös teknisesti. Me kaikki vuoden 21 järjestäjätahot olemme erittäin tyytyväisiä, vuoden tauon jälkeen pystyimme taas tarjoamaan toimialamme innovaatioita ja osaamista. Tämä uusi tapa tehdä saattoi jopa innostaa levittämään kansainvälisen yhteistyön tietoa entistä enemmän”, pohtii Sari Höylä.

Turun webinaariviikon ohjelma ja aineisto löytyy: https://socnet98-seminar.humak.fi/
Lisätietoja SocNet98 verkosta saat osoitteesta: http://www.socnet98.eu/

Kirjoittaja Maarit Honkonen-Seppälä on Humakin lehtori Jyväskylän kampukselta.

Kuvat: Maarit Honkonen-Seppälä, Satu Ruuskanen, Emma Lasonen

Jaa