Euroopan nuorisotyön teemavuonna
Porissa viime viikolla järjestetyn SuomiAreena-tapahtuman toteuttivat yli 220 erilaista organisaatiota ja toimijaa. Humak ja Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilua tukeva OsaajaKS-palveluketju olivat menossa mukana järjestäen keskustelutilaisuuden otsikolla ”Koulutuksella nuori töihin – totta vai turha toive?”. Porin kaupungin nuorisopalvelut antoivat Humakille ja OsaajaKS-palveluketjun ohjelmaan tärkeän paikallistuen.
Keskustelutilaisuuden yleisön suusta siepattuja kommentteja olivat: Niin asiaa. Erilainen ja siksi pysähdyttävä. Onneksi nuoret keskiössä. Valitettavan harvinaista, että nuoria mukana. Kuplivan virkistävä keskustelu. Tällaista uudestaan.
Nuoren vahvuudet esille
Nuorisonohjaaja Elina Peura Porista tiivistää tunnelmat näin: ”Torstain SuomiAreenasta jäi todella hyvät fiilikset. Paneelin aihe oli nuorisotyön näkökulmasta merkittävä ja ajankohtainen. Nuorten koulu- ja urapolku alkaa rakentua jo varhaisessa vaiheessa ja nuorten kanssa työskennellessä nämä teemat ovat esillä lähes päivittäin. Paneelissa keskusteltiin aiheesta useammasta eri näkökulmasta ja tämän kaltaista keskustelua kaivattaisiin yhteiskunnassa paljon lisää. Varsinkaan paneelissa esiin tuotua nuorten hyvinvoinnin tukemisen ja vahvuuksien esiintuomisen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Vaikka nuorisotyö onkin jo monessa mukana ja hyvin verkostoitunutta, vaikuttajaviestintää toivotaan aina lisää. Eri toimijoiden yhteistyö tapahtuu usein kuntarajojen sisällä ja valtakunnallisen vaikuttajaviestinnän lisääminen antaa puolin ja toisin lisää arvokkaita näkökulmia ja mahdollisuuksia työn kehittämiseen.”
Lisää julkista keskustelua nuorisotyöstä ja -kasvatuksesta
Etsivä nuorisotyöntekijä Saija Paronen Tampereelta: ”SuomiAreenan ohjelma Koulutuksella nuori töihin – totta vai turha toive? oli todella mielenkiintoinen ja ajankohtainen. Panelistit oli koottu eri-ikäisistä, koulutus- ja työtaustaisista henkilöistä, jotka toivat keskusteluun monitasoisuutta ja mielenkiintoista vuoropuhelua. Keskustelu herätti tunteita ja ajatuksia. Keskustelijat toivat esille omista näkökulmistaan ja kokemuksistaan käsin mitä tarvittaisiin, jotta jokainen nuori löytäisi oman polkunsa. Oli ilahduttavaa huomata, että kohtaamisen ja kuuntelemisen sekä vahvuuksien etsimisen ja niissä tukemisen lisäksi nostettiin esille nuorisotyön ja -kasvatuksen tärkeyttä. Unohtamatta nuorisotyön ja -kasvatuksen riittäviä resursseja ja rahoituksia. Tällaista julkista keskustelua ja vaikuttamisviestintää tarvitaan ehdottomasti lisää nuorisotyön kentälle. Nuorisotyön ja -kasvatuksen yksi tavoitteistahan kohtaamistyön sekä ohjaamisen ja kasvatuksen lisäksi on myös vaikuttamistyö ja nuorten elinolojen sekä asioiden esiin nostaminen. Ennen kaikkea, ei nuorten puolesta puhumalla, vaan mahdollistamalla myös nuorten äänten esille pääsemisen. Kaikenlainen asiantuntijaviestintä on tärkeää. Ainoastaan osallistumalla keskusteluun voidaan vaikuttaa myös nuoria koskeviin päätöksiin ja mahdollisesti toivottuihin lopputuloksiin.”
Alan ammattilaiset roolimalleina myös vaikuttajatyössä
Hattulan Etsivä nuorisotyöntekijä Marjo Niittymäki Urjalasta: ”Fiilikset on tosi hyvät ja melkein harmittaa, että olin paikan päällä vain yhden päivän. Tunnelma tempaisi heti mukaansa ja asiantuntijapuheenvuorot olivat inspiroivia. Osallistuin aktiivisesti myös nostamalla keskustelunaiheita esiin Twitterissä. Nuorisolain tavoitteena on edistää nuorten yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja oikeuksien toteutumista, edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa. Olemalla itse aktiivisia vaikuttajia, toimimme roolimallina nuorille sen lisäksi, että edistämme nuorisolain mukaisia tavoitteita.”
Ennaltaehkäisevällä nuorisotyöllä mukaan
Opettajien kouluttaja Anu Utter Tampereelta: ”SuomiAreenan jälkeen tunnelmat olivat erittäin hyvät! Seuraamani keskustelu herätti vahvoja tunteita varsinkin siitä, miten me voimme mahdollistaa nuorille innostava työelämä. Se, mikä keskustelusta jäi vahvana mieleen, oli kohtaamisen merkitys ja nuoren vahvuuksiin panostaminen. Työelämä ja suhtautuminen työhön on muuttunut. Tulevaisuudessa on ammatteja, joista emme vielä tiedä. Tuntuu, että enää ei riitä se, että opiskelet yhden ammatin ja teet siitä elämänuran. Tänä päivänä osaamista on päivitettävä jatkuvasti, mikä on toisaalta hyvä ja toisaalta hyvin kuormittavaa. Kaiken kaikkiaan, ensi vuonna ehdottomasti osallistun uudestaan ja useammaksi päiväksi. Tällaista vaikuttamista lisää, sillä välillä tuntuu, että nuorisotyöstä tiedetään vai pieni murto-osa siitä, mitä kaikkea työ pitää sisällään. Mielelläni näkisin keskustelua nuorisotyöstä ennaltaehkäisevästä näkökulmasta. Tämän työmuodon näkyväksi tekeminen ja siihen panostaminen on mielestäni todella tärkeää.”
Ohjelman voi katsoa vielä tallenteena ja käyttää vaikkapa vaikuttamistyössä, kokouksissa ja opetuksissa täältä.
Lisää kuvia ja tarinaa etkoista sekä ohjelmaosuudesta löydät täältä.
MTV ja Porin kaupunki ovat järjestäneet SuomiAreenan jo 16 kertaa. Lisää maamme suurimmasta puhefestivaalista löydät täältä.
Teksti: Maarit Honkonen-Seppälä, Humakin lehtori ja yksi Humakin edustaja OsaajaKS-palveluketjussa.
Kuvat: Maarit Honkonen-Seppälä, jos ei toisin mainita.