Aleksi Nienelä ja Saku Piispanen kuvassa
Peli- ja digipajan ohjaaja Saku Piispanen kertoo yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija Aleksi Niemelälle tuloaan töihin Valo-Valmennusyhdistykselle: “Vuoden 2021 lopulla tein kotoani Jyväskylästä käsin etätöitä Keski-Pohjanmaalle. Samalla etsin kuumeisesti töitä Jyväskylän seudulta. Lopulta etsiminen palkittiin ja sain töitä Valo-Valmennusyhdistys ry:n ja Humakin yhdessä toteuttamasta DigiGym-hankkeesta. Noin vuoden hankkeessa työskenneltyäni ja toimintaa kehitettyäni, vapautui hakuun nykyinen ohjaajan pesti, jota päätin hakea. Lopputulos onkin se, että olen toiminut viestintä- ja pelipajojen ohjaajana kohta vuoden.”

Haaveista tulossa totta – harjoittelut keskeisessä roolissa

”Pienenä unelma-ammattejani olivat muun muassa roska-auton kuljettaja ja kokki, sillä olen aina halunnut tehdä aikuisena jotain työtä, jolla on tarkoitus. Kasvaessani myös mieleni unelma-ammattinimikkeistä muuttui, mutta ei halu tehdä töitä ihmisten kanssa.” Näin pohtii historiaansa Aleksi Niemelä (23), kolmannen vuoden yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija Humanistisessa ammattikorkeakoulussa.

”Päädyin opiskelemaan yhteisöpedagogiksi, koska halusin tehdä töitä ihmisten parissa edistääkseni ihmisten ja yhteiskuntamme hyvinvointia. Opintojeni aikana olen päässyt tekemään harjoitteluja todella opettavaisissa ympäristöissä. Hankemaailma tuli tutuksi Humakin ja Valo-Valmennusyhdistyksen DigiGym-hankkeessa. Olen myös ollut harjoittelussa Valo-Valmennusyhdistyksellä auttamassa ja ohjaamassa työpajatoimintaa. Viimeisimpänä harjoitteluna pääsinkin tutustumaan ja työskentelemään vammaistyön parissa kehitysvammaisten henkilöiden ohjaajana”, kertaa Niemelä ammatillisia harjoitteluitaan.

Valo-Valmennusyhdistyksen ohjaaja Saku Piispanen (vas), yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija Aleksi Niemelä sekä ohjaaja ja liikkuvan asumisen tuen Nita Niemelä pohtivat, että Valo-Valmennusyhdistyksen toiminnan avulla eri elämäntilanteissa oleville ihmisille tarjotaan mahdollisuus hengähtää, etsiä suuntaa sekä kuntoutua.

Harjoittelut opettavat

Ensimmäiset kaksi harjoittelua Niemelä teki DigiGym-hankkeessa ja Valo-Valmennusyhdistys ry:llä, jotka toimivat pääosin samoissa tiloissa sekä samalla asiakaskunnalla. ”DigiGym -harjoittelussani pääsin siis samalla tutustumaan jo toisen harjoittelupaikkani ympäristöön ja asiakkaisiin. Tämän takia toisessa harjoittelussani olikin jo helpompi lähestyä asiakkaita, koska tunsin heistä jo monet”, kertaa Niemelä menneen talven kokemuksiaan.

Valolla valoa

”Valo-Valmennusyhdistys ry tekee mielestäni todella tärkeää työtä niin yhteisön, kuin myös yksilöiden kannalta. Valo-Valmennusyhdistyksen tavoitteena on edistää huonompiosaisten osallisuutta, osaamista, hyvinvointia sekä työllistymistä. Valolla ollessani oli hienoa huomata, kuinka asiakkaan tarpeet ja rajoitteet otetaan huomioon. Valo-Valmennusyhdistyksen työstä on hyötyä koko meidän yhteiskuntamme hyvinvoinnille. Valo-valmennuksella ollessani sain myös todella hyvää ohjausta ja kannustusta omalta harjoittelun ohjaajaltani Saku Piispaselta”, kiittää Niemelä ja korostaa, että kannustus ja ohjaaminen auttoivat kasvattamaan omaa osaamista ja ymmärtämään tämän työn tärkeyden.

Valon työpajoilla kokonaisvaltaista tukea

Harjoittelunsa loppumetreillä Niemelä haastatteli ohjaajaansa Saku Piispasta. “Minunkin mielestäni Valo-Valmennusyhdistys ry:n ja muiden samankaltaisten toimijoiden toiminta on todella tärkeää. Me ohjaajat annamme pajalaisille hyvin kokonaisvaltaista apua ja tukea heidän elämäntilanteessaan, sillä me autamme heitä esimerkiksi KELA -asioiden selvittelyssä, kouluun ja työhön liittyvissä asioissa tai arjenhallinnassa. Toisinaan me teemme työhakemuksia tai kirjoitamme CV:tä, mutta toisinaan harjoittelemme pesemään ikkunoita tai sietämään toisia ihmisiä. Työtä ja työotteita on niin monia kuin on työntekijöitä ja pajalaisiakin. Valolla työtä tehdään ihmiseltä ihmiselle.”

Teksti: Aleksi Niemelä ja Maarit Honkonen-Seppälä

Niemelä opiskelee kolmatta vuotta yhteisöpedagogiksi Humakin Jyväskylän kampuksella. Honkonen-Seppälä toimii hänen ammatillisen harjoittelun ohjaajanaan.

Kuvat: Maarit Honkonen-Seppälä

Jaa