Vivi Vaissi, järjestötyön harjoittelija kuvassa katsomassa kameraan
Helsingin yliopistossa opettajan pedagogisia opintoja tekevä Vivi Vaissi teki ensimmäisen opettajaharjoittelunsa Humanistisessa ammattikorkeakoulussa syksyllä 2021. ”Tavoitteenani oli saada kokemusta luentojen suunnittelusta ja pitämisestä alusta loppuun. Lisäksi toivoin pääseväni kokeilemaan uusia opetusmenetelmiä ja haastamaan itseäni kouluttajana, ohjaajana ja esiintyjänä. Halusin myös nähdä, millaista on korkeakouluopettajan työ eri osa-alueineen. Tavoitteeni täyttyivät täysin.”

Järjestötyön ammattilainen harjoittelijaksi

Syksyllä 2021 Vivi Vaissi toimi monikulttuurisuus- ja nuorisotoiminnan kehittäjänä Suomen Punaisella Ristillä. Vastuualueena Vaissilla oli Länsi-Suomen piiri, toimipisteet Seinäjoella ja Jyväskylässä. Järjestötyön ammattilaisella oli monta rautaa tulessa, myös omassa kehittymisessään ja jatkuvassa oppimisessa. Vaissin pedagogiset opettajaopinnot olivat siinä vaiheessa, että ensimmäinen harjoittelu olisi ajankohtainen.

”Aikuiskasvatustieteilijänä minulla ei ole varsinaista opetettavaa ainetta, joten lähdin etsimään harjoittelupaikkaa työelämässä karttuneen kokemuksen pohjalta. Toiveenani oli pystyä hyödyntämään myös opintotaustaani, johon kuuluu kasvatustieteen lisäksi muun muassa nuorisotutkimusta ja mediakasvatusta”, kertaa Vaissi haaveitaan ennen harjoitteluaan Humanistisessa ammattikorkeakoulussa.


Työelämäyhteistyötä myös hankkeissa


Humakin Jyväskylän kampuksella Vaissi sai opettaa ja ohjata yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijoita, niin syksyllä aloittaneita kuin myös pidemmälle edistyneitä. ”Yliopistossa opiskelleena oli mielenkiintoista päästä tutustumaan siihen, millaista työelämäyhteistyötä ammattikorkeakouluissa tehdään. Päivätyöni puolella olin samaan aikaan kehittämässä koulu- ja oppilaitosyhteistyötä, joten oli avartavaa nähdä erilaisia yhteistyömalleja”, pohtii Vaissi, joka pääsi harjoittelussaan myös tutustumaan hanketyöhön, josta päällimmäisenä Aktiivinen ja Hyvinvoiva korkeakoulu sekä OsaajaKS -hankkeet.


Monipuolinen harjoittelu

Vaissin harjoittelu sujui niin mallikkaasti, että hän pääsi myös tuntiopettajaksi opettamaan kasvatustieteiden perusteita yhteisöpedagogeille. ”Sainkin harjoittelijana ja tuntiopettajana kattavan 360 asteen kurkistuksen niin opettamiseen, opiskelijoiden ohjaamiseen, erityisen tuen tarpeeseen ja käytäntöihin korkeakoulutuksessa kuin arviointiinkin”, pohtii tyytyväinen Vaissi ja jatkaa, että yhteistyö järjestö- ja nuorisotyön työelämäkumppanien kanssa on tärkeä osa arkea ja harjoittelijat ovat keskeisiä toimijoita.

Nuorisoalan ammattilainen, etsitkö har­joit­te­li­jaa tai työn­te­ki­jää? Tässäpä alustoja, joiden avulla mahdollisuus markkinoida.

https://oppilaitos.tiitus.fi/centriajobi

https://jobs.humak.fi/

http://www.tiitus.fi/xamk/

https://www.jobiili.fi/#/

Teksti ja kuva: Maarit Honkonen-Seppälä

Kirjoittaja Maarit Honkonen-Seppälä on Humakin lehtori Jyväskylän kampukselta ja Vaissin harjoitteluohjaaja.

Jaa