Penkillä kuksa, kukkia, termospulloja, makeisia

Jatkuvaa oppimista läpi koko elämän

Korkeakoulujen kevään yhteishaku on käynnissä keskiviikkoon asti. Kaikkiaan 1700 erilaista koulutusohjelmaa odottaa hakijaa. Aloituspaikkoja toisen covid-kevään korkeakouluissa on 51 000. Hakijoiden lukumäärää ei luonnollisesti vielä tiedetä, mutta arvio on kolminkertainen määrä.

Koulutussuunnittelija Virpi Ruuska kannustaa kaikkia hakemaan seuraavaan opinahjoon. ”Työnikin puolesta kannustan, mutta kyllä päivän sana on jatkuva, koko ihmisen elämänkaaren kestävä oppiminen. Se mahdollistaa kehittymisen ja työelämän muutoksiin vastaamisen”, kertoo Humanistisessa ammattikorkeakoulussa koulutussuunnittelijana toimiva Ruuska.

Virpu Ruuska Humakista
“Lyhytkestoisten koulutusten ohella kehitämme myös uraohjausta, jotta se vastaa paremmin työnhakijan yksilöllisiin tarpeisiin”, Virpi Ruuska kertoo.

Tukea ja mallia

”Esimerkiksi meillä Keski-Suomessa on pula sosiaali- ja terveysalan, kone- ja tuotantotekniikka- sekä ICT-alan osaajista. Olenkin työn kautta mukana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa laajassa hankkeessa. OsaajaKS-palveluketjua ovat rakentamassa sekä oppilaitokset että työllisyyden kuntakokeilun toimijat. Mukana ovat tällä hetkellä Jyväskylä, Laukaa, Muurame ja Äänekoski”, kertoo Ruuska ja jatkaa, että aluksi tehdään osaamistarvekartoitus, työllisyyspalveluiden ja työnantajien yhteistyönä, jotta koulutus ja ohjaus olisi osuvaa. Koulutus- ja uramahdollisuudet kootaan työnhakijoiden nähtäville. ”Lyhytkestoisten koulutusten ohella kehitämme myös uraohjausta, jotta se vastaa paremmin työnhakijan yksilöllisiin tarpeisiin. Tavoitteenamme on luoda palveluketjusta sellainen, että siitä olisi mallia myös valtakunnallisesti.”

Muistathan, että korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyy 31.3.2021 klo 15.00. Lisää infoa korkeakoulumahdollisuuksista löytyy https://opintopolku.fi/

Lisää infoa talvella startanneesta OsaajaKS-palveluketjusta löytyy https://osaajaks.fi


Teksti ja kuvat Maarit Honkonen-Seppälä
Kirjoittaja on Humakin lehtori ja myös hän osana työtään saa tehdä OsaajaKS-palveluketjua.

Jaa