Joensuussa tehdään uudenlaista nuorisotyötä Sirkkalan liikkumiskeskuksessa

Sirkkalan liikkumiskeskus on Joensuussa sijaitseva uudenlainen nuorisotila, jossa nuori voi harrastaa matalalla kynnyksellä.

Sirkkalan liikkumiskeskus on Joensuussa sijaitseva uudenlainen nuorisotila, jossa nuori voi harrastaa matalalla kynnyksellä. Tilassa voi harrastaa muun muassa e-urheilua, parkouria, boulderointia, voimaharjoittelua, teatteria, tanssia, bänditoimintaa ja voimistelua. Toimintaa järjestävät Joensuun kaupungin nuorisopalvelut, Joensuun seudun kansalaisopisto ja yhdistykset. Päivisin tila on opetuskäytössä.

Viikkokalenterissa näkyvät harrastamisen Suomen mallin toiminnot yläkoululaisille ja Harrastepankin sisällöt 16-29-vuotiaille. Joensuussa käytössä oleva Harrastepankki on nuorille suunnattu avoin ja maksuton harrastamisen lukujärjestyskokonaisuus. Suurin osa toiminnoista on nuoriso-ohjaajien ohjaamia, mutta myös omatoimivuoroja on kokeiltu.

Sirkkalan liikkumiskeskus, boulderointiseinä

Nuorisotyön suunnittelija Annu Jantunen on työskennellyt Sirkkalassa sen suunnittelusta asti.

“Vastaan meillä kokonaisuutena Joensuussa alueellisesta nuorisotyöstä eli meidän nuorisotilatoiminnasta ja siihen liittyvistä asioista. Pääsin viime metreillä Sirkkalan suunnitteluprosessiin mukaan ja olen ollut sitä käyttäjän näkökulmasta suunnittelemassa ja valmistelemassa”, Jantunen kertoo.

Tiloja suunniteltaessa oli tärkeää kuulla nuorten toiveita alusta lähtien.

“Ensimmäisessa vaiheessa nuorilta selvitettiin, mitä asioita tilassa pitäisi olla. Kun tulin mukaan, kävimme nuorisovaltuuston kanssa siihen mennessä olevat suunnitelmat läpi ja he toivat omia ajatuksiaan siitä, mitä heidän mielestään tilassa olisi hyvä olla. Kalustuksen suunnittelussa meillä oli koulunuorisotyöntekijä mukana, joka keräsi koulusta tietoa siitä, mitkä ovat sellaisia asioita, joita pääasiallinen kohderyhmä eli koulun oppilaat toivovat”, Jantunen muistelee.

Sirkkalan ohjaaja ajotuolissa pelaamassa.
Kuvassa Kalle Anttonen.

Kouluverkkomuutokset liikkumiskeskuksen taustalla

Jantunen kertoo Sirkkalan hankkeen saaneen alkunsa kouluverkkomuutoksista ison yläkoulun tullessa rakennusteknisesti tiensä päähän. Yläkoulua lähdettiin suunnittelemaan uudelleen ja Joensuun kaupungin piti samalla ratkaista myös yläkoulun liikuntatilat.

“Uusi yläkoulu päätettiin sijoittaa vanhaan ammattikorkeakoulun rakennukseen, joka sijaitsee aivan vieressä. Tämän kokonaisuuden rakentamisen yhteydessä päätettiin tehdä Joensuuhun jotain todella hienoa. Mallia otettiin esimerkiksi Kööpenhaminan StreetMekka-tyyppisistä paikoista”, Jantunen valaisee.

“Nuoret menettivät myös nuorisotilan alueella, jossa vanha yläkoulu sijaitsi, sillä sekin tuli rakennusteknisesti tiensä päähän. Kun alueen nuorisotyötä mietittiin uudelleen, nähtiin mahdollisuus tehdä yhteistyötä koulun kanssa, jolloin saatiin paljon suuremmat tilat kuin mitä pelkästään nuoriso- ja vapaa-ajantoimelle olisi ollut mahdollista. Liikuntapalvelut ovat olleet vahvasti mukana suunnittelussa.”

Ohjaaja heittelee koripalloa koriin
Kuvassa Kalle Anttonen.

Liikkumiskeskus ei kerro nimenä koko totuutta, vaan tiloissa voi harrastaa liikunnan lisäksi harrasteita laajalla skaalalla. Liikunta määrittelee kuitenkin toimintaa pakostakin.

“Alusta asti lähdimme rakentamaan sellaista harrastamisen taloa. Ajatuksena on koko ajan ollut, että tämä olisi paikka, johon tullaan harrastamaan ja ollaan aktiivisempia toimijoita kuin ehkä nuorisotalolla keskimäärin. Käytännössä on kuitenkin osoittautunut, että meillä töissä olevan nuoriso-ohjaajan täytyy olla vahvasti läsnä myös liikuntatiloissa, koska suurin osa toiminnasta tapahtuu siellä”, Jantunen kertoo.

Nuoret löytävät uusia harrasteita luontevalla tavalla

Aiemmin tänä vuonna Sirkkalassa yhteisöohjaajana toiminut Eetu Putkinen näki työssään paljon kulttuuriharrastamista ja bänditoimintaa, vaikka se ei olekaan nuorisopalveluiden ohjaamaa.

“Omasta näkökulmastani toimintomme koostuvat vahvasti kulttuuripuolen bänditoiminnasta, Black Boxista eli esittävien taiteiden tilasta ja sitten e-urheilusta. E-urheilusta voidaan olla montaa mieltä meneekö se liikunnan vai jonkin muun piiriin, mutta ne toimivat tässä tilassa hyvin yhdessä. Black Boxia käyttävät paljon ulkopuoliset, kuten kansalaisopisto. Nuorisopalveluiden toimintaa vastaavasti siellä on tällä hetkellä vähän, lukuun ottamatta tapahtumia”, Putkinen kertaa.

“Bändiohjaajaa meillä ei vielä ole, joten sivussa oleva bänditila on omatoimikäytössä. Se on ollut hyvällä käytöllä lähes päivittäin. Usein soittosessioiden jälkeen soittajat ovat jääneet pelaamaan sulkapalloa tai tekemään jotain muuta eli he ovat ottaneet myös muut tilat käyttöön. E-urheilutila on erityisesti yläasteikäisille täydellinen, se on sellainen sisäänheittotuote. Tänne tulee paljon porukkaa pelaamaan huippuvälineillä ja me pystymme keskustelemaan heidän kanssaan pelaamisesta, sillä ymmärrämme siitä jonkin verran. Se on kuitenkin enemmän pelikasvatuksellista, emme mene syvälle itse pelissä kehittymiseen. Nuoret tulevat tänne kavereiden kanssa pelaamaan.”

Putkinen on yllättynyt positiivisesti siitä, että Sirkkalaan digitaalisia pelejä pelaamaan tulevat nuoret innostuvat pelaamaan myös sählyä, futista tai kiipeilemään. Tämä johtuu Putkisen mukaan siitä, koska tilat ovat samassa rakennuksessa.

“Samat ohjaajat, jotka pelaavat heidän kanssaan ensin Fortnitea, kysyvät seuraavassa hetkessä, että mennäänkö pelaamaan porukalla sählyä, ja heidän on tosi helppo siihen lähteä. Kaikki kävijät ovat tähän mennessä lähteneet mukaan myös muihin hommiin eli he eivät ole pelkästään jämähtäneet e-urheilutilaan. Se on ollut minulle sellainen kruununjalokivi. Näen itse, että nämä tilat palvelevat tosi hyvin toisiaan.”

Putkinen on siirtynyt tämän lehden ilmestyessä muualle töihin, mutta Sirkkalassa oppisopimuksella työskennellyt yhteisöohjaaja Kalle Anttonen jatkaa Eetun paikalla.

Ohjaaja soittaa koskettimia bänditilassa.
Kuvassa Kalle Anttonen.

Anttonen on toiminut syyskuusta 2022 lähtien Harrastamisen Suomen mallin kerho-ohjaajana Joensuun alakouluilla.

“Vuonna 2023 syksyllä työpisteeni sijoittui Sirkkalan liikkumiskeskukseen, jossa työskentelin oppisopimuksella, mutta jatkoin koko lukuvuoden ajan myös Harrastamisen Suomen mallilla kerhojen ohjausta sekä ohjasin myös kerhoja Sirkkalan liikkumiskeskuksen tiloissa yläkouluikäisille. Opin myös valtavasti vuoden aikana mentoriltani, Putkisen Eetulta”, Anttonen vakuuttaa.

Sirkkalan liikkumiskeskus:
Sirkkalantie 12 B, 80200 Joensuu.
Sirkkalan liikkumiskeskuksen verkkosivut

Työntekijöillä vahva liikunnallinen tausta

Joensuun kaupungin nuorisopalveluissa häärää Annu Jantusen mukaan poikkeuksellisen liikkuvia työntekijöitä, mutta se on lähinnä sattumaa.

Liikuntaneuvojaksi valmistunut Eetu Putkinen toimi aiemmin muun muassa Rovaniemellä Santa’s United -seuran nuorisopäällikkönä, personal trainerina ja salibandyvalmentajana junnuille ja nuorille sekä päävalmentajana Kontiolahden salibandyjoukkue FB Factorin naisten edustusjoukkueella.

Kalle Anttonen on tehnyt aiemmin liikunnanopettajan sijaisuuksia, ja häneltä löytyy kokemusta ja osaamista eri liikuntalajeissa.

“Olen pelannut jääkiekkoa tavoitteellisesti 12 vuotta sekä sen lisäksi harrastanut monia eri palloilulajeja. Pelatessani jääkiekkoa harjoittelin ohjatusti ja säännöllisesti myös kuntosalilla, johon sainkin hyvät opit ja lähtökohdat nuoresta pitäen. Erityisesti kaikkien palloilulajien ohjaaminen sekä lajitaidot ovat minulla erinomaisesti hallussa, ja käytän oman vapaa-aikani myös palloilulajien parissa. Koen olevani unelmien työpaikassa, koska liikunta on intohimoni sekä tykkään aidosti kohdata nuoria, sekä innostaa heitäkin harrastamaan ja kokeilemaan erilaisia aktiviteetteja”, Anttonen valaisee.

Myös Jantusella on liikunnallista taustaa.

“Olen ollut töissä liikunnan aluejärjestöissä melkein 10 vuotta ennen nuorisotyöhön siirtymistä.

Kaivelin muistojani ja huomasin, että aloitin ohjaamisen kuudesluokkalaisista. Itselläni on yleisurheilutaustaa, mutta olen tehnyt yksilövalmennusta sekä pitänyt leiritoimintaa ja ryhmiä myös muista lajeista. Liikunnan aluejärjestössä työskentelin lasten ja nuorten liikunnan kehittäjänä noin viisi vuotta. Sen jälkeen olen harrastanut paljon valmentamista, olen pitänyt pesisjunnuja, suunnistuskouluja, Muumien hiihtokoulua ja monenlaista muuta.”

Kuvat Joensuun kaupunki

Jaa