Nuorisotyö-lehti aseteltuna puiselle pinnalle kaktuksen, pajunoksan, leivoksen ja kahvikupin kanssa.

Kanuunan toiminta päättyi

Kanuuna on toiminut Kunnallisen nuorisotyön osaamiskeskuskonsortion päätoteuttajana ja vastannut kehittämiskokonaisuudesta kaudella 1.4.2020–31.3.2024. Osaamiskeskuskauden päättyessä päättyi myös Kanuunan toiminta.

Nuorisotyön kentällä jo vuodesta 2006 toiminut Kanuuna tunnetaan erityisesti ammattilaisille suunnatuista verkostoistaan ja ryhmistään. Osaamiskeskuskauden päättyessä Kanuunalla oli yhteensä 24 vertaiskehittämisverkostoa ja -keskusteluryhmää, joiden toimintaan osallistuttiin jatkuvasti yli 100 kunnasta.

Viimeisen osaamiskeskuskautensa aikana Kanuuna järjesti yksin ja yhteistyökumppaneidensa kanssa 934 erilaista tilaisuutta, kuten tapaamista, seminaaria ja koulutusta. Tilaisuudet, joihin osallistuttiin yli 200 kunnasta, keräsivät yhteensä 15 829 osallistumiskertaa.

Kanuunan aikaansaannoksiin lukeutuu myös ainutlaatuinen käyttäjäkysely, joka toteutettiin viime syksynä 81 kunnan 309 nuorisotilassa ja siihen vastasi 7644 toimintaan osallistunutta nuorta. Kauden aikana kolmesti toteutettuun kyselyyn on kertynyt kaikkiaan 18 040 vastausta. Kysely on osa Kanuunan koostamaa Kyllin hyvän nuorisotyön arviointipakettia, jonka osia on hyödynnetty 130 kunnassa.

Kanuunan taustalla oli nuorisotoimista vastaavien perustama verkosto, jota hallinnoi Lahden nuorisopalvelut. Kanuuna valittiin yhdeksi valtakunnallisista nuorisoalan osaamiskeskuksista kaudeksi 2018–2020. Toiminta sai jatkoa, kun opetus- ja kulttuuriministeriö valitsi Kanuunan osaamiskeskusten joukkoon myös toiselle, nyt päättyvälle kaudelle. Jatkossa kunnallista nuorisotyötä kehittää joulukuussa 2023 perustettu Kunnallisen nuorisotyön yhdistys.

Kanuuna on laatinut toimintakertomuksen, joka tarjoaa tietoa viimeisen kauden aikana kunnallisen nuorisotyön eteen tehdyistä asioista. Toimintakertomuksessa keskitytään vain Kanuunan, ei muiden konsortiossa mukana olleiden, toimintaan. Kanuunan toimintakertomus 2020–2024 on luettavissa ja ladattavissa Nuorisokanuuna.fi-sivustolla toistaiseksi.

Jaa