Monikulttuurinen juhla Jyväskylässä, lavalla aikuisia ja lapsia
Monikulttuurisuuskeskus Glorian vapaaehtoiset sekä työntekijät ovat järjestäneet itsenäisyyspäivän juhlan järjestön perustamisesta lähtien, nyt jo 15 kertaa. Covid19-pandemian takia juhlat olivat välillä vain verkossa, mutta nyt taas lähinä. Juhlan korkeatasoisesta ja kansainvälisestä ohjelmasta nautti noin 400 Suomen itsenäisyyden juhlijaa. Kuvassa Monimessin kerholaiset laulamassa usealla kielellä. Kuva: Johanna Marttinen

Lahjaksi kaunis ajatus ja pala itseä

Kun lokakuun alussa Jyväskylän kampuksen kolmannen vuoden yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijat aloittivat uuden viiden opintopisteen opintojakson, eivät he tienneet mitä kaikkea opinnot sisällään pitävät. Kansainvälisen ja monikulttuurisen toiminnan kehittäminen on opiskelijoille keskeistä nykyisyyteen, mutta ennen kaikkea tulevaisuuteen luotsaavaa oppimista. Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori ja kotoutumisen tuen Milla Ukkonen vieraili marraskuussa oppitunnilla. Hän kertoi SPR:n maahanmuuttajatyöstä ja rasisminvastaisesta toiminnasta. Luennon lopuksi, reflektioringissä, nousi esille muukin SPR:n työ, ensiavusta veripalveluun. Opettajan korviin kantautui lausahdus ”Enpä ole koskaan käynyt verenluovutuksessa”. Sinnepä siis.

”Erilainen koulupäivä oli mukavaa vaihtelua, ja on aina mukava tavata ihmisiä. SPR:n Veripalvelu-vierailulla tuli paikka ja työntekijät tutuksi, sekä pääsi näkemään konkreettisesti siellä tapahtuvaa toimintaa”, kertoo kolmannen vuoden yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija Ida Kuikka.

Palvelus koko yhteiskunnalle

Nyt kun ollaan opittu elämään Covid19-pandemian kanssa, on yhteisölliset lähitapaamiset ja vierailut mahdollisia. Itsenäisyyspäivän aattona yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijat aloittivatkin koulupäivänsä iltapäiväkahvien ja teen aikaan SPR:n Veripalvelun Jyväskylän toimipisteellä. Tarjolla oli tietoa veripalvelun toiminnasta, teet ja kahvit ja muut herkut, sekä mahdollisuus verenluovutukseen. ”Opiskelukavereiden kanssa on puhuttu pitkään, että pitäisi mennä. Mutta aina se on jäänyt ja jäänyt. Nyt omien luokkakavereiden kanssa oli hyvä tulla”, kertoo yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija Pasa Göy ja riemuitsee luovutuksen jälkeisessä onnellisuudessa. ”Minulla on niin hyvä olo. Olen tehnyt palveluksen koko yhteiskunnalle”.

Erilainen koulupäivä jatkuu

SPR:n vierailun jälkeen opetuspäivä jatkui Jyväskylän yliopiston juhlasalin aulassa. Kansanedustaja Bella Forsgrénin monipolvisin ja mielenkiintoisin tarinoin mahdollistui kurkistus kansanedustajan arkeen, juhlaan ja työhön. ”Bellan tapaaminen oli loistava tehoinfo eduskunnan toiminnasta, ja nimenomaan sisältäpäin tulevasta näkökulmasta, mikä oli mielenkiintoista. Samalla sai tehdä myös tärkeää verkostoitumista”, kiittelee päivän antia Göyn yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelukaveri Ida Kuikka.

Kansanedustaja Bella Forsgrén kertoi Humakin opiskelijoille ja heidän perheenjäsenilleen vaikuttamistyöstään lainsäätäjänä. Forsgrén kuuluu Perustuslaki- sekä Työelämä- ja tasa-arvovaliokuntiin sekä varajäsenenä Sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. ”Valiokuntatyö on suurelle yleisölle monesti näkymätöntä, koska media ei ole paikalla. Kuitenkin isoin osa edustajan työstä tehdään juuri valiokunnissa ja se onkin erittäin tärkeää työtä.”

Kruununa monikulttuurinen itsenäisyyspäivän juhla

Monikulttuurisuuskeskus on järjestänyt itsenäisyyspäivän juhlan perustamisestaan lähtien. ”Olipa mukava kokemus, varsinkin perheen pienelle “opiskelijalle”. Kaiken kaikkiaan päivä oli mukavan rento ja samalla informatiivinen. Kiva, että opetuksessa oli myös joustavuutta, kun sai ottaa koulupäivään myös perheen pienempiä jäseniä”, pohtii Ida Kuikka.

Jos haluat ja pystyt antamaan aikaasi, useat kolmannen sektorin toimijat etsivät uusia vapaaehtoisia. Esimerkiksi https://www.punainenristi.fi/vapaaehtoiseksi/maahanmuuttotyon-tueksi/

Ken pystyy antamaan SPR:n Veripalveluun lahjan, muista tehdä esitietolomake sekä ottaa kuvallinen henkilökortti mukaan. Muista myös juoda ennakkoon. Hyvää infoa myös kantasolujen luovuttamisesta: https://www.veripalvelu.fi/ sekä https://www.veripalvelu.fi/veripalvelu/opiskelijat

Lisää tietoa Monikulttuurisuuskeskus Glorian toiminnasta löytyy muun muassa netistä: https://www.gloriajkl.fi/ajankohtaista/

Teksti ja kuvat:

Humakin lehtori Maarit Honkonen-Seppälä Jyväskylän kampukselta.

Jaa