Antti Rantaniva
Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia
Olin viime keväänä Brysselissä työmatkalla, joka tuntui poikkeuksellisen ajankohtaiselta ja merkitykselliseltä. Euroopan unionilla on parhaillaan käynnissä mittavia toimenpiteitä, joilla on tavoite saada oikeudenmukainen vihreä siirtymä toteutumaan mahdollisimman hyvin. Ajatuksena on siirtyä koko Eurooppana kestävämpään suuntaan pitäen kuitenkin samalla huolta siitä, ettei näiden kipeästi tarpeellisten muutosten myötä eri valtiot, alueet tai väestöryhmät jäisi väliinputoajan asemaan. Erityisesti huomiota tässä pyritään tietysti kiinnittämään muita haavoittuvammassa asemassa oleviin ryhmiin, kuten esimerkiksi nuoriin.
Vuoden 2021 alussa EU käynnisti vihreän siirtymän jättiohjelman Just Transition Mechanism (lyhennettynä JTM), jonka kautta on tarkoitus jakaa vuoteen 2027 mennessä peräti 55 miljardia euroa. Ohjelma sisältää valtavasti erilaisia toimintoja ja osalla sen kautta jaettavasta rahasta mahdollistetaan myös nuoriin liittyviä vihreän siirtymän tukitoimia. Yksi esimerkki tästä voisi olla vaikkapa uudenlaiset koulutusmahdollisuudet alueilla, joilta perinteisesti nuoria työllistäneet ammattialat häviävät historiaan paremmin kestävyyttä tukevien alojen tieltä.
Itselläni oli ilo ja kunnia päästä mukaan istumaan Equal opportunities -työryhmään, jonka tehtävänä on ohjata juuri tuon kyseisen JTM-ohjelman toteutumista heikommassa asemassa olevien väestöryhmien näkökulmasta. Ryhmään oli valikoitunut mukaan niin tutkimuskeskusten, järjestöjen, yhdistysten, yritysten kuin korkeakoulujenkin edustajia ympäri Eurooppaa. Oma tulokulmani aiheeseen oli tietysti nimenomaan nuoret sekä nuorisoala. Ilokseni huomasin, että nuorten asema ja erityisesti heidän äänensä kuuluminen näissä isoissa yhteiskunnallisissa muutoksissa oli runsaasti esillä keskusteluissa ja selvästi myös muiden työryhmään osallistuvien mielen päällä. On kuitenkin valitettavan tyypillistä, että nuoret jäävät tylysti sivuosaan tällaisissa isoissa päätöksissä ja keskusteluissa, joilla on valtavan kauaskantoisia vaikutuksia heidän tulevaisuuteensa.
Työryhmämme kokouksen aikana moni pohti ääneen, että oikeudenmukaisen vihreän siirtymän näkökulmasta olisi tärkeää saada nuoret aktivoitumaan mukaan keskusteluihin sekä luoda heille mahdollisuuksia vaikuttaa. Näitä pohdintoja seurasi kysymyksiä: ”Miten tämä tehtäisiin? Miten me tavoittaisimme nuoret?” Tarjosin tähän helppoa työvälinettä, joka voisi luoda yhteyttä näiden EU-tason isojen muutosten sekä eurooppalaisten nuorten välille: nuorisotyö. Ammattilaisilla, jotka kohtaavat nuoria non-formaaliin oppimiseen keskittyvissä ympäristöissä päivittäin, on erinomaiset lähtökohdat välittää tietoa esimerkiksi siitä, mitä Euroopassa tai ihan vaan omalla lähialueella tapahtuu vihreän siirtymän edistämiseksi. Samalla heillä on myös mainiot edellytykset saada nuoret innostumaan mukaan noihin keskusteluihin ja tuomaan omia näkemyksiään ja mielipiteitään julki.
Ajatus otettiin vastaan innostuneesti, sillä nuorisotyö on varmasti ketterämpi jalkauttamaan tietoa nuorille kuin kasvottomien EU-toimielinten suora viestintä. Jäin kokouksen päätyttyä pohtimaan, että tässä olisi varmasti aihe, jota meidän suomalaisessakin nuorisotyössämme olisi syytä herätellä entistä enemmän. Jo pelkästään tuo JTM-ohjelman kautta liikkuva rahamäärä kertoo omaa kieltään siitä, miten suuresta asiasta vihreässä siirtymässä loppujen lopuksi puhutaan.
Viimeistään tässä vaiheessa kaikilla on varmasti tiedossa, että maailma kamppailee parhaillaan vakavan kestävyyskriisin kanssa. Luonnonresurssien riittävyys sekä ympäristö- ja ilmastokysymysten ratkaiseminen on kriittisen tärkeää koko ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta. Tästä huolimatta tieto ylhäällä EU-tasolla työstettävistä isoista muutoksista ei usein onnistu tavoittamaan meitä ammattilaisiakaan.
Nuorisotyö voi ehdottomasti toimia Suomessa (samoin kuin muualla Euroopassa) tehokkaana vihreän siirtymän viestin levittäjänä, koota nuorten näkemyksiä yhteen ja välittää myös EU:n suuntaan viisautta nuorten näkökulman huomioinnista. Jotta tämä on mahdollista, meidän on lisättävä myös ammattilaisten tietoisuutta näistä isoista muutoksista. Se taas vaatii koulutuksia, verkostoja, vertaiskeskusteluja ja yhteistyötä. Keväällä aloittanut Equal opportunities -työryhmä jatkaa ohjaustyöskentelyään aina vuoteen 2026 saakka. Sinne saakka otan enemmän kuin mielelläni vastaan kaikenlaiset yhteydenotot, ideat ja yhteistyöavaukset näihin teemoihin liittyen. Lähdetään edistämään nuorisoalan vihreän siirtymän tietoutta ja osaamista yhdessä! Se, jos mikä, on meidän kaikkien yhteinen asiamme.