Aluetapahtumien koordinointi on jo alkanut. Kuukauden sisällä tarvitaan tieto, missä ja milloin aluetapahtumat pidetään.
Nuori Kulttuuri -toimintaa on tehty vuosikymmenien ajan. Toiminnan nimi ja toimintaa vetävä taho ovat vuosien varrella vaihtuneet. Miltä tuntuisi ajatus nuorten henkisistä kilpailuista? Niitä pidettiin 1900-luvun alkupuolella.
Kuulostavatko Nuorison taidetapahtumat tutummalta? Tapahtumia pidettiin kunnissa, lääneissä ja ympäri Suomea kolmekymmentä vuotta. Tänään pohdimme, mitä Nuori Kulttuuri -toiminta ja nuori ovat 2020-luvulla. Millenniumin hetkellä Nuorison taidetapahtuma 2000 -työryhmä pohti samoja teemoja päätyen mm. nimenvaihdokseen. Uudelle vuosituhannelle lähdettiin Nuori Kulttuuri -nimellä.
Nuori Kulttuuri -toiminta siirtyi kesän 2017 korvalla Nuori Kulttuuri -säätiöltä Suomen Nuorisoseurojen koordinoitavaksi. Esimiesvastuun toiminnasta kantaa toimialajohtaja Pasi Saarinen. Ensimmäisenä hommiin tullut tuottaja Nazia Asif keskittyy aluetapahtumien koordinointiin ja tuottaja Jussi Kaijankangas hoitaa valtakunnallista tapahtumaa. Ensimmäisen vuoden tavoitteet on hahmoteltu ennen kuin tuottajat ovat päässeet työpöytiensä ääreen: ministeriöltä on siltarahoitus vuoden 2018 loppuun. Ajatuksena on, että sen jälkeen toiminta on kotiutunut Nuorisoseurojen nurkkiin ja avustus haetaan ministeriöltä vuosittain.
Nuori Kulttuuri -toiminnassa on kaksi tasoa: alueellinen ja valtakunnallinen. Aluetapahtumissa ovet ovat auki kaikille 10–20-vuotiaille nuorille. Vuorovuosin eri taiteenlajit vaihtelevat. Viime vuosina vaihteluvuorossa ovat olleet teatteri, tanssi ja musiikki eli Teatris, Moves ja Sounds. Aluetapahtumissa ammattiraati antaa kaikille osallistujille palautetta ja valitsee ryhmät, jotka pääsevät valtakunnalliseen tapahtumaan mukaan. Aluetapahtumiin ei ole karsintaa, vaan kaikki halukkaat pääsevät mukaan.
Valtakunnalliseen tapahtumaan valitut pääsevät esiintymään raadille ja muista alan harrastajista koostuvalle yleisölle. Vuosien varrella osallistumisluvut ovat vaihdelleet. Parhaimmillaan aluetapahtumat ovat keränneet yli 20 000 osallistujaa, valtakunnallisen tapahtuman osallistujaluvun noustessa 1400 nuoreen. Vuonna 2018 valtakunnalliseen Soundsiin osallistui kokonaisuudessaan noin 700 henkilöä.
Nimenmuutoksen yhteydessä jo mainittu työryhmä linjasi Nuori Kulttuuri -toiminnan ydintä: ”Tapahtuman tulee edelleen tarjota nuorille myönteisiä elämyksiä oman esiintymisen myötä, toisten esityksiä seuraamalla ja ammattimaisen raadin kautta syntyvien aikuiskontaktien avulla”. Tekijät halusivat 19 vuotta sitten ottaa nuoret mukaan tapahtuman tekemiseen. Näin on myös nyt. Nuorilla itsellään on paras tieto omasta toimintaympäristöstään.
Aluetapahtumien tekijöiden merkitys on suuri. Aluetapahtuma on se, minne nuorella on lyhyt matka. Uuden Nuori Kulttuuri -tiimin tavoite on, että järjestettävät tapahtumat nähtäisiin työkaluna nuorisotyön tekemiseen. Sen lisäksi, että saadaan esiintyvät nuoret liikenteeseen, olisi mahtavaa saada myös muilla intresseillä varustetut nuoret toimintaan mukaan. Voisiko Nuori Kulttuuri tulla osaksi myös teidän arkeanne?
Teksti Nazia Asif
Kuva Elena Vazquez
Artikkeli on julkaistu Nuorisotyö-lehden numerossa 2/2018.