”Niin muuttuu maailma, Eskoni”, kirjoittaa Aleksis Kivi Nummisuutareissa. Nuorisotyökin elää murroksessa ja jatkuvassa muutoksessa. Tutkimusten mukaan vallitseva ajatus nuorisotyön kentällä työskentelevillä on, että nuorisotyön toimintaa tapahtuu jatkossa suurelta osin digitaalisesti ja verkkovälitteisesti.
Tämä pitää sisällään paljon enemmän, kuin vain verkkovälitteisen kohtaamisen. Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verke määrittelee sitä enemmänkin käytäntöjen digitalisointina ja ennen kaikkea kulttuurisena muutoksena. Digiteknologiaa ja mediaa hyödynnetään välineenä, toimintana ja sisältönä, joita voidaan hyödyntää monissa nuorisotyön muodoissa. Se voi tapahtua verkossa tai fyysisesti.
Täytyy tunnustaa, että määritelmä vapautti minut ahdistavasta ”kaikki tapahtuu verkossa” ajatuksesta. Digiosaaminen on tulevaisuuden taito, jota tarvitaan koko ajan enemmän. Sen erilaisten mahdollisuuksien hyödyntäminen ja haltuunotto on kyky, jota nuorisotyössä tarvitaan. Nuoret kasvavat siihen nykyään itsestään, mutta meidän vähän vanhempien on löydettävä uusi suhtautuminen ja ajattelutapa.
Digitaaliseen nuorisotyöhön liittyy myös tekoälyn lisääntyvä hyödyntäminen. Tekoäly luo uusia mahdollisuuksia, haastaa ja tuo tullessaan myös uhkia. Keskeistä on pysyä ajan hermolla ja olla avoin tälle kulttuuriselle muutokselle sekä valmis astumaan epämukavuusalueelle ja reflektoimaan omia ajatus- ja toimintamalleja.
Yleissivistys ja vuorovaikutus valttikortteja tulevaisuudessa
Sitra nostaa tärkeiksi tulevaisuuden työelämätaidoiksi tieto- ja taito-osaamisen lisäksi ns. metataidot. Teknologian kehittyessä ihmisille painottuu työ, jossa tarvitaan luovuutta, ongelmanratkaisukykyä, empatiaa ja vuorovaikutustaitoja.
Myös laaja-alainen sivistys listataan tärkeäksi metataidoksi. Laaja yleissivistys antaa tärkeitä taitoja ja ymmärrystä moninaisuuden kohtaamiseen. Tarvitaan tietämystä erilaisista kulttuureista ja ymmärrystä eri tavoin ajattelevista ihmisistä. Se helpottaa nuorisotyön kohtaamisia, antaa valmiuksia dialogiin ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen.
Malmin tutkimuksessa tulevaisuuden osaamistarpeet painottuvat vuorovaikutusosaamiseen. Digiosaamisen lisäksi mm. yhteistyö- ja verkosto-osaaminen, kasvatustyö, viestintäosaaminen, innostamis- ja vahvistamisosaaminen sekä yhteisö- ja osallisuusosaaminen ovat tulevaisuudessa isossa roolissa.
Työpaikalla, työnhaussa ja oman osaamisen kehittämisessä on hyvä tiedostaa tulevaisuudessa korostuvien taitojen kehittäminen ja omien vahvuuksien esiin tuominen. Voi olla, että vuorovaikutustaitojen arvostus kasvaa merkittävästi, ja se on valttikortti työelämässä. Kyky muuttaa omaa viestintää, tunnistaa tilanteita ja kehittää taitojaan vaatii harjoitusta, reflektointia, totuttujen toimintatapojen haastamista sekä ennen kaikkea avointa asennetta muutokselle.
Onko rajattomuus uhka vai mahdollisuus?
Mikä sitten on nuorten paikka tässä muuttuvassa maailmassa? Tälle ajalle tyypillisenä ilmiönä kiihtyvä muutos nousee esiin Malmin tutkimuksessa. Kehityksen tahti kiihtyy, muutokset ja erilaiset murrokset nopeutuvat. Valtava tietotulva, erilaiset todellisuudet ja mahdollisuudet, ideologiat, arvot ja normit vaikuttavat nuorten kasvuprosessiin. Onko paikan löytäminen ja identiteetin rakentuminen haastavampaa, kun on rajattomasti mahdollisuuksia ja erilaisia tapoja ja ideologioita?
Nuoruuden paineistuminen myös aikaiseen valintojen tekemiseen ja tietynlaiseen valintojen rajattomuuteen luovat nuorille ahdistusta ja stressiä. Nuorisotyöntekijän on hyvä tunnistaa näitä asioita työssään, luoda turvallisuutta, asettaa rajoja ja struktuuria, ”maadottaa” elämän aallokossa heittelehtiviä nuoria ja auttaa katsomaan tulevaisuuteen toiveikkaasti. Erilaisten uhkakuvien ja ilmastoahdistuksenkin keskellä turvallinen aikuinen voi antaa nuorelle kokemuksen, että hän kyllä löytää paikkansa ja selviää.
Summa summarum: maailma muuttuu jatkuvasti, Eskoseni. Nuorisotyön toimintamahdollisuuksiin tulevaisuudessa voivat vaikuttaa erityisesti nuorisotyöntekijät. Malmin tutkimuksessa nousi erittäin tärkeä ajatus nuorisotyön tulevaisuutta ajatellen: meillä tulisi olla kyky nyt ja tulevaisuudessa kulkea nuorten rinnalla ja tehdä työtä heidän hyväkseen, olosuhteista riippumatta, nuorten ehdoilla.
Teksti:
Anna-Kaisa Toivonen
Yhteisöpedagogiopiskelija
Humanistinen ammattikorkeakoulu
Lähteet:
Dufa Mikko, Solovjew-Wartiovaara Anna, Vataja Katri 2021.Työn tulevaisuudet megatrendien valossa. Sitra.
Malm Karla, 2021. ”Parempi vaihtoehto kuin 80-luvun Suomi”? Nuorisotyön tekijät, paikat, ja ympäristöt vuonna 2030. Humak.
Verke, 2019. Havaintoja teknologisoituvasta maailmasta. Mitä nuorisotyön tulisi tietää? Opetus- ja kulttuuriministeriö.