Ennen SuomiAreena-keskustelua Humak järjesti yhdessä Porin kaupungin nuorisopalveluiden kanssa etkot Puuvillan nuorisotilalla. Nuorisotyöntekijät Marita Grönman, Kati Jussila ja Teemu Mäenpää esittelivät Porin kaupungin nuorisotyön monipuoliset toiminnat vieraille, joita saapui kaikkiaan yli 50.
Ennen SuomiAreena-keskustelua Humak järjesti yhdessä Porin kaupungin nuorisopalveluiden kanssa etkot Puuvillan nuorisotilalla. Nuorisotyöntekijät Marita Grönman, Kati Jussila ja Teemu Mäenpää esittelivät Porin kaupungin nuorisotyön monipuoliset toiminnat vieraille, joita saapui kaikkiaan yli 50.

Nuorten osallisuudesta asiantuntevaa puhetta ja tekoihin painetta

SuomiAreenalla oli monipuolinen ja asiantunteva keskustelu nuorten osallisuudesta. Keskustelun takana olivat somevaikuttaja @Jesusguised eli Juho Rautvaara, Satakunnan hyvinvointialueen nuorisovaltuutettu ja lähihoitajaopiskelija Janika Anttila,SAKKI ry:n hallituksen varajäsen ja metsäalan opiskelija Krista Kohvakka, räppäri ToniSami eli varhaiskasvatuksen ohjaaja Toni Koivisto, sosiologian dosentti Antti Maunu Turun yliopistolta sekä oikeusministeriön yksikön päällikkö Niklas Wilhelmsson.

Ennen Humakin Areenaetkoja ja SuomiAreena-keskustelua opettajankouluttaja ja yhteisöpedagogi YAMK Anu Utter osallistui Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n keskustelutilaisuuteen, jossa muun muassa kokemusasiantuntija Erhan Daler Helsingin Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelmasta kertoi tarinansa.

Opettajankouluttaja ja yhteisöpedagogi YAMK Anu Utter juonsi keskustelun ja luotsasi joukkonsa myös pohtimaan mitä voimme tehdä, jotta nuorten osallistuminen vahvistuisi. ”Saimme keskusteluun huipputyypit, jotka ovat oman alansa asiantuntijoita. Oli hyvä johtaa puhetta ja miettiä myös tekoja”, tiivistää Utter ja kiittää myös Humakia, joka nosti nuoret ja osallisuuden keskiöön SuomiAreenalla.

SuomiAreena on Suomen suurin yhteiskunnallinen festivaali, jonka sisällön rakentamiseen osallistuu yli 220 erilaista organisaatiota ja toimijaa, jotka tuottavat tapahtumaviikon ohjelman. Humak oli mukana toista kertaa Puuvillan kauppakeskuksessa ohjelmaosuudella: Nuorten osallisuus – hallinnon humppaa vai oikeita tekoja?

Nuorten ääni kuuluville

Humakista “Nuorten osallisuus – hallinnon humppaa vai oikeita tekoja?” -keskustelun sisällöstä vastannut lehtori Lotta Viinikka oli tyytyväinen nuorten osallisuuden pohdintaan: ”Nuorten osallisuus on epätasaista, osa nuorista osallistuu ja vaikuttaa monen kanavan kautta, osan ääni ei kuulu yhteiskunnassa juuri ollenkaan. Keskustelun tavoitteena oli pohtia sitä, millä keinoilla nuoria voidaan tavoittaa nykyistä laajemmin ja miten voidaan saada enemmän nuoria kiinnostumaan yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.”

Humakin ohjelmaosuudesta vastannut Lotta Viinikka ja somevaikuttaja @Jesusguised Juho Rautvaara, jolla on yli puoli miljoonaa seuraajaa, keskustelevat median vallasta ja vallattomuudesta.

Nuorilla useita tapoja osallistua

”Keskustelussa tuli esiin monia hyviä näkökulmia, puhuttiin esimerkiksi siitä, että vaikka nuorten äänestysaktiivisuus on keskimääräistä alhaisempi, monet nuoret ovat kuitenkin aktiivisia muilla tavoilla ja vaikuttavat esimerkiksi osallistumalla tapahtumiin, ostopäätöksiä tehdessään tai keskustelemalla kaverien kanssa ja sosiaalisessa mediassa. Olisi tärkeää viedä poliittisia asioita ja tehdä vaikuttamisen paikkoja sinne, missä nuoret ovat, ja madaltaa osallistumisen kynnystä”, jatkaa Viinikka ja kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita.

Monipuolinen ja monialainen yhteistyö on Porissa arkea. Humakin koulutuspäällikkö Reijo Viitanen keskustelee Puuvillan kauppakeskuksen vartijoiden kanssa hyvästä yhteistyöstä.

Osallisuus aina ajankohtainen aihe

Humak osallistui nyt toista kertaa SuomiAreenalle. ”Nuorten osallisuuden kysymykset ovat aina ajankohtaisia. Näin Humakin juhlavuonna oli hienoa huomata, miten monissa Areenan keskusteluissa nuoria koskevat teemat ja aiheet olivat mukana. Myös Porin kaupungin nuorisopalvelut ja Ohjaamo olivat mukana tapahtumissa ja esittelemässä omaa toimintaansa ja osaamistaan”, pohtii Humakin rehtori Jukka Määttä.

Kognitiivista kuormitusta ja väsymystä testaava fysioterapeutti Juho Jäppisen kynätesti onnistui etkojen osallistujilta vallan mainiosti. Testin tarjosi Jyväskylän yliopiston, JAMKn, Ilmasotakoulun ja Humakin Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hanke. (Kuva: Marika Stam)
 

Humakin SuomiAreena-keskustelun voit katsoa täältä: https://www.mtv.fi/sarja/suomiareena-1451/nuorten-osallisuus-hallinnon-humppaa-vai-oikeita-tekoja-20598807

Lisää tietoa Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n vaikuttamistoiminnasta saat https://www.intory.fi/

Infoa SuomiAreenasta saat https://www.suomiareena.fi/pori 

Teksti: Maarit Honkonen-Seppälä, Humakin lehtori

Kuvat: Maarit Honkonen-Seppälä ja Marika Stam

Jaa