Anu Utter ja Sohvi Sorsa
Alun perin ylöjärveläinen Sohvi Sorsa (23) ja tamperelainen Anu Utter (39) kohtasivat NUORI22-tapahtumassa, jälleen kerran. Aikaisemmat tapaamiset vuodesta 2012 alkaen ovat kasvattaneet molempia niin ihmisinä kuin ammattilaisina. He elävät kuin puhuvat; jokaisen tapaamisen jälkeen jää tunne, että olet tähti.

Tee nuoresta tähti, joka loistaa kauas ja kauan

Kaksi toisilleen entuudestaan hyvin tuttua hahmoa kohtaavat. Tapaaminen on sovittu whatsappilla edellisenä iltana. Ilman sopimusta kollegat ovat pukeutuneet samaan värisävyyn. Ajattelen, että tässäkin on kyseessä heidän keskinäinen kemia – aina ei tarvita sanoja, ajatus riittää.

Olemme NUORI22-tapahtumassa. Yli 2200 alan ammattilaista vilisee ja kuhisee. Covid19-pandemiasta johtuvan kahden vuoden kohtaamissulun jälkeen ilmassa on suuren juhlan henkeä.

Teatterista yhteiselle matkalle

Opettajankouluttaja Anu Utter ja nuoriso-ohjaaja Sohvi Sorsa kohtasivat ensimmäisen kerran vuonna 2012 Ylöjärven kaupungin nuorisopalveluiden teatteri Jakkarassa. ”Ohjasin toimintaa ja Sohvi tuli mukaan teatteriin. Yhteinen matka alkoi siitä ja teatteritoiminnassa vierähti useampi yhteinen vuosi”, muistelee Utter ja Sorsa vahvistaa: ”Anu muistaa ihan oikein, kohtasimme ensimmäisen kerran syksyllä vuonna 2012. Luokkakaveri houkutteli minut mukaan nuorisoteatteri Jakkaran toimintaan, jota Anu oli ohjaamassa. Teatteritoiminnassa olin mukana neljä vuotta, mutta senkin jälkeen ollaan oltu yhteyksissä muutamien kuukausien välein. Taas tavattiin täällä NUORI22-tapahtumassa.”

Esimerkkinä oma ohjaaja  

Utterin ja Sohvin teiden risteäminen oli merkittävää myös koko nuorisotyölle. ”Siinä vaiheessa, kun ammatinvalinta tuli Sohville ajankohtaiseksi, hän sanoi minulle kutakuinkin näin: “mä tulen varastamaan sun työt”. Ja hakeutui opiskelemaan yhteisöpedagogiksi. Opintojen aikana Sohvi tuli minulle harkkaan nuorisopalveluihin, mikä oli hieno juttu. Sain myös kutsun Sohvin ylppäreihin, mikä oli itselleni merkittävä juttu. Kävin lukioaikoina seuraamassa niin vanhojen tanssit kuin penkkarit. Ja toki itkemässä molemmissa, koska on hienoa saada kulkea rinnalla noissa tärkeissä tapahtumissa. Niinhän siinä kävi, että opintojen jälkeen Sohvi on nyt juuri siinä työpaikassa, missä me alun perin kohtasimme. Eli käytännössä Sohvi todellakin varasti minun työni”, muistelee Utter.

Monipuolista nuorisotyötä

Ylöjärven nuorisotyössä on vuosien saatossa tehty vaikka ja mitä, jotta jokaiselle nuorelle pystyttäisiin tarjoamaan erilaisia yhdessäolon ja kasvun paikkoja. ”Nuoruudestani muistan, kuinka suuri merkitys nuorisopalveluiden teatteriryhmällä oli minulle itselleni. Se tarjosi paikan, jossa sai olla täysin oma itsensä ilman kenenkään ennakkoluuloja tai arvostelua. Vaikka en kovinkaan paljoa käynyt esimerkiksi nuorisotiloilla, tarjosi nuorisotyö itselle paljon tukea ja turvaa. Nyt, lähes kymmenen vuotta myöhemmin, minulla on mahdollisuus tarjota samanlaista tukea, turvaa ja ymmärrystä nuorille. Mielestäni on äärimmäisen tärkeää, että jokainen tulee kohdatuksi omana itsenään, ja tätä nuorisotyö tarjoaa nuorille”, kiittelee Sorsa nykyistä työnantajaansa nuoruuden mahdollisuuksista.

Nuorisotyön supervoimasta mallia

Utterin ja Sohvin kohtaamisessa kumpuaa tarinaa. ”Nuorisotyöllä on paljon annettavaa moneen muuhunkin alaan. Ryhmädynamiikan ja yhteisöllisyyden rakentaminen sekä ohjaaminen on erityistaito, jota harjoitellaan alan koulutuksessa ja erityisesti harjoitteluissa. Läsnäolon kautta tapahtuvalle kohtaamiselle ei voi määritellä arvoa. Jokainen haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi sellaisena kuin on: se on mielestäni nuorisotyön supervoima”, pohtii Utter.

Ole läsnä ja kannusta

”On hienoa nähdä, miten omalla työllä on ollut vaikutusta. Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus, yksi pieni hetki voi olla käänteentekevä. Se on mielestäni kaiken ydin, ole läsnä. Näen, että nuorisotyön tehtävä on mahdollistaa nuoren loistaminen. Vähän niin kuin teatterissa. Tehtävänä on tehdä kanssanäyttelijästä tähti, tarjota mahdollisuuksia ja antaa syötteitä, joihin toinen voi tarttua ja jotka nostavat toisen valokeilaan. Kyse ei ole minusta, vaan sinusta”, kertoo Utter ja saa kannatusta omalta ex-nuoreltaan. ”Kuten Anukin sanoi, on hienoa nähdä miten paljon vaikutusta omalla läsnäololla ja tekemisellä voi olla toiseen ihmiseen. On hirmu palkitsevaa päästä kulkemaan omien nuorien rinnalla läpi heidän nuoruutensa” tiivistää Sohvi Sorsa kiitollisena.

Lisää infoa Ylöjärven nuorisopalveluiden Rundi – liikkuva nuorisotyö Ylöjärvellä -hankkeesta löydät Instagramista, TikTokista ja Snapchatista nimimerkillä @rundi_official. Rundiin voi olla yhteydessä myös puhelimitse 041 730 8237. Facebook-sivu löytyy osoitteesta www.facebook.com/matkailuautorundi

Seuraava valtakunnallinen kasvatus- ja nuorisoalan kohtaaminen pidetään Jyväskylän Paviljongissa 18.-20.4.2023. Vinkkiä tapahtumaan löytyy täältä. https://nuorisoala.fi/palvelut/koulutuksetjatapahtumat/nuori-tapahtumat/nuori2023-valtakunnallinen-kasvatus-ja-nuorisoalan-kohtaaminen/

Teksti ja kuvat:

Maarit Honkonen-Seppälä, Humakin lehtori Jyväskylästä, joka on saanut toimia Utterin ja Sorsan sekä monen muun tähden viestinnän opettajana.

Jaa