Toimittamisesta harrastus

Yläkouluikäisenä, kuten nykyäänkin, kotona harrastettiin maalaamista, piirtämistä tai musiikkia, mutta meiltä puuttui niin sanotusti aktiivinen harrastustoiminta. Toinen meistä kuuli Painovirhe-nimisestä verkkojulkaisusta kaverin kautta. Ilmaiset sisäänpääsyt keikoille ja artistien haastatteleminen houkuttelivat mukaan toimintaan.  

Olemme olleet esikoulusta asti parhaita ystäviä, jonka vuoksi meitä on aina kiinnostanut samat asiat. Olihan siis paras ystävä pakko saada mukaan, ja yhtäkkiä olimmekin molemmat eräitä aktiivisimpia Painovirheen toimittajia.  

Toisella meistä on merkonomin tutkinto ja toisella kosmetologin, eikä ala ole kummallekaan se, mitä tahtoisi tehdä. Monista lähetetyistä työhakemuksista ja -haastatteluista huolimatta emme ole työllistyneet ja etsimme vielä sitä ”omaa juttua”. Monilla nuorilla on valmistumisen jälkeen sama ongelma: töiden löytäminen voi viedä jopa vuosia aikaa, joten on hyvä olla jotain toimintaa arjessa, joka pitää aktiivisena, ettei jää kotiin makaamaan. On ollut ilo löytää harrastus, joka kiinnostaa, pitää meidät aktiivisena ja on mieleistä. 

Painovirheen kautta olemme saaneet paljon hienoja kokemuksia ja tilaisuuksia. Olemme olleet edustamassa Painovirhettä Emma Gaalassa useampanakin vuotena. Olemme olleet haastattelemassa Suomen eturivin artisteja sekä kuvaamassa upeita asuja punaisella matolla. Olemme päässeet tekemään jo niin monta keikka- ja festariraporttia, ettei niitä voi edes kahden käden sormilla laskea. On huikea fiilis seistä suuren yleisön ja Ruisrockin ison päälavan välissä ottamassa kuvia yksistä maailman kuuluisimmista ulkomaalaisista artisteista.  

Painovirheellä on tapana keksiä yhteistä tekemistä koko porukalle pari kertaa vuodessa kokouksien lisäksi. Yhteisessä testissä on ollut esimerkiksi paikallinen pakohuonepeli. Vierailimme viime keväänä myös Helsingissä MTV3-studiolla, joka oli mielenkiintoinen kokemus. 

On ollut ilo löytää harrastus, joka kiinnostaa, pitää meidät aktiivisena ja on mieleistä.

Meitä on Painovirheessä pieni, mutta loistava porukka – tai voisi jopa sanoa tiimi, joka myös tekee toiminnasta hauskaa ja kivaa. Toiselta tuleva palaute on rakentavaa ja se antaa uutta näkökulmaa omaan kirjoittamiseen.   

Olemme oppineet monipuolisesti paljon asioita toiminnassa mukana ollessa. Olemme saaneet kokemusta ryhmätyöskentelystä, josta on varmasti hyötyä työelämässä ja ylipäätään elämässä. Olemme oppineet paljon myös mediamaailmasta ja siinä toimimisesta. Median edustaminen sekä isojen nimien haastatteleminen vaatii rohkeutta, ja tätä kautta olemme saaneet paljon lisää itsevarmuutta. Kun vertaa ensimmäisiä artikkelejamme nykyisiin kirjoituksiimme on palkitsevaa ja suorastaan mahtavaa nähdä oma kirjoitustaidon kasvun kaari.  

Painovirhe täyttää tänä syksynä 20 vuotta! Julkaisu on siis vain pari vuotta nuorempi kuin me ja sillä on pitkä historia. Asiat ja artikkelien aiheet ovat muuttuneet, toimittajat ovat vaihtuneet ja on hienoa nähdä, millainen Painovirhe on tänä päivänä.  

Olemme itse olleet mukana toimittamassa Painovirhettä jo 5 vuotta. Nämä vuodet ovat olleet antoisia ja olemme varmoja, että toiminnalla on vielä paljon annettavaa meille tulevaisuudessa. Kaiken kaikkiaan on siistiä, että tällainen toiminta on mahdollista ja saamme olla osa sitä.


Teksti Amanda Derakhshan & Janika Hanhinen 

Painovirhe on jyväskyläläisten nuorten aikuisten toimittama verkkojulkaisu. Painovirhe-toimintaa ylläpitää Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut. 

Artikkeli on julkaistu Nuorisotyö-lehden numerossa 1/2020.

Jaa