Uudelle hallituksellekin evästystä SuomiAreenalla

Saija Paronen, etsivä nuorisotyöntekijä ja Pirkanmaan etsivän nuorisotyön alueellinen koordinaattori haluaa antaa uudelle maamme hallitukselle ja nuorisotyön vastuuministerille eli liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistille äänettömien nuorten äänen. Paronen on tulossa SuomiAreenalle keskiviikkona, jolloin on heti aamusta Into ry:n keskustelu “Nuoria yli laidan vai samassa veneessä? Inton ratkaisut nuorten tueksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi”. Parosen vaikuttajaviestinnällinen työpäivä jatkuu iltapäivällä Humakin tilaisuudella otsikolla: ” Nuorten osallisuus – hallinnon humppaa vai oikeita tekoja?”. ”Toivon, että tapaan ministerin sekä useita kansanedustajia ja päättäjiä, sillä nuorten viesti on vahva”.

Monet nuoret ovat äänettömiä

Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry järjestää Porin Yliopistokeskuksella keskiviikkona 28.6. klo 10–12 oman keskustelutilaisuuden. Tamperelainen etsivä nuorisotyöntekijä ja Pirkanmaan etsivän nuorisotyön alueellinen koordinaattori Saija Paronen (yhteisöpedagogi YAMK) osallistui jo viime vuonna SuomiAreenalle Porin Puuvillassa ja sen nuorisotilassa. ”Tapahtuma oli oikein onnistunut ja siitä jäi hyvät muistot ja fiilikset. Jäi tunne, että haluan jatkossakin osallistua SuomiAreena-tapahtumaan. Viikon päästä onkin ensin Into ry ja sitten Humakin tilaisuudet.”

”Omassa työssäni etsivänä nuorisotyöntekijänä kohtaan paljon nuoria, joiden ääni ei kuulu tai pääse kuuluvaksi heitä koskevissa keskusteluissa ja päätöksenteossa. Vaikuttamisen kanavat eivät ole mielestäni tasapuolisesti kaikkien saavutettavissa tai mahdollista matalan kynnyksen osallistumista. Usein etsivän nuorisotyön kohderyhmässä olevat nuoret kokevat, ettei ole tarpeeksi vaikuttamisen tai osallistumisen mahdollisuuksia, ne ovat liian monimutkaisia tai yksinkertaisesti heidän voimavaransa eivät aina riitä tavoittamaan niitä”, pohtii Paronen sanomaansa.

Myös Nuorisotyö-lehti on mukana SuomiAreenalla. ”On ihan mahtavaa päästä tänäkin vuonna kuulemaan ajankohtaista keskustelua tärkeistä aiheista sekä päästä itsekin keskustelemaan aiheista muiden nuorisoalan ammattilaisten kanssa. SuomiAreenalla näkee joka vuosi tuttuja ja se on myös oiva tilaisuus tutustua ja verkostoitua uusiin ihmisiin. Odotan tapahtumalta kivoja kohtaamisia, ajankohtaista keskustelua ja uusia oivalluksia nuorisoalaan liittyen”, pohtii Saija Paronen ja haluaa kertoa uusille ministereille nuorten mielipiteitä ja nuorisotyön haasteita.

Nuoret mukana lobbaamassa Porissa

Parosen mielestä heikoimmassa asemassa olevilla nuorilla on usein luottamuspulaa palvelujärjestelmää ja päättäviä tahoja kohtaan. ”Kaikkia nuoria tulisi saada mukaan osallistumaan ja vaikuttamaan esimerkiksi jalkautumalla, monipuolisella viestinnällä sekä tarjoamalla nuorten näköisiä ja erilaisia tapoja osallistua. Ylipäätänsä mahdollistaa ja ruokkia nuorten intoa, uskoa ja kiinnostusta vaikuttamiseen ja osallistumiseen”, jatkaa Paronen ja pitää ilahduttavana, että esimerkiksi Humak on kutsut myös porilaiset ja satakuntalaiset nuoret keskustelutilaisuutensa etkoille Puuvillan nuorisotilalle.

Nuorisotyön ja -tekijöiden rooli keskeinen

”On tärkeää pysähtyä sen kysymyksen äärelle, miten osallistuminen ja vaikuttaminen mahdollistetaan ihan kaikille nuorille. Jatkossakin toki tarvitaan meitä aikuisia ja ammattilaisia tukemaan ja kannustamaan nuoria osallistumaan ja vaikuttamaan. Toivoisin, että yhteiskunnallisesti nähtäisiin tärkeänä nuorisoalan työntekijät sekä heidän riittävä palkkaus, nuorisoalan riittävä rahoitus ja resurssit työhön, jotta voisimme tehdä työtämme”, tiivistää Paronen ja kannustaa kollegoitaan osallistumaan myös yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Humakin ohjelmaosuutta ”Nuorten osallisuus – hallinnon humppaa vai oikeita tekoja?” voi seurata Porin Puuvillan kauppakeskuksen lavalla keskiviikkona 28.6. kello 17 tai striimattuna MTV3 Katsomosta. Porin kaupunki ja MTV3 järjestävät maamme suurimman yhteiskunnallisen festivaalin yhdessä yli 220 organisaation kanssa.

Lisätietoja Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n tilaisuudesta Porin Yliopistokeskuksella klo 10–12 saat https://www.intory.fi/ajankohtaista/uutiset/tervetuloa-yhteiskuntatelakalle-into-tuo-ratkaisunsa-suomiareenalle-kesakuussa/

Koko SuomiAreenan ohjelman löydät täältä  https://www.suomiareena.fi/pori/ohjelma/

Humakin ohjelmaosuutta voi seurata myös striimattuna osoitteesta

https://www.mtv.fi/hae otsikolla Nuorten osallisuus – hallinnon humppaa vai oikeita tekoja?

Humakin etkoille keskiviikkona kello 15.00 voi ilmoittautua oheisesta linkistä:

https://link.webropolsurveys.com/S/3B90F2F927B702D5

Etkot ovat Porin kaupungin nuorisotyön kanssa Puuvillan kauppakeskuksen nuorisotiloilla.

Teksti ja kuva: Maarit Honkonen-Seppälä, Humakin lehtori Jyväskylästä.

Jaa