SuomiAreenalla on kaikkiaan sen seitsemän ohjelmalavaa, joissa neljän päivän aikana on monia teemoja ja ohjelmaosuuksia. Valo-Valmennusyhdistys, Porin ja Rauman kaupungit sekä Sininauhaliitto järjestivät kaupungintalon lavalla “Menkää töihin” + Miksi nuoret eivät mene töihin? ohjelmaosuuden, jossa mukana oli myös nuorten omia tarinoita näyttelijä Henri Välikankaan kertomana.

Nuorisotyö näkyväksi ja kuulluksi

Perjantaina päättyi nelipäiväinen maamme suurin yhteiskunnallinen festivaali SuomiAreena. Porin kaupunki ja MTV3 ovat järjestäneet tapahtuman jo vuodesta 2006 alkaen.

Nuorisotyölehden pyöräilevä reportteri Maarit Honkonen-Seppälä lämpimissä satakuntalaisissa tuulissa. Kuva:Tiia Laine

Pyöräilevä reportterimme markkinoi tapahtumassa nuorisoalan järjestöille kehitettyä digitaalista tiedontuotantopalvelua Järjestintä sekä muistutti Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hankkeen tutkimuksista ja tuotteista muun muassa istumisen vähentämiseksi.

Tsemppiä ja jaxuhaleja näkyi ja kuului

Tapahtumassa oli useita nuorisotyötä tekeviä järjestöjä sekä organisaatioita niin ohjelmalavalla kuin Porin torin ständeillä ja muissa tapahtumissa. Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:ssä asiantuntijana työskentelevä Katja Uustalo on tapahtumakonkari. 

Katja Uustalo työskentelee Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:ssä asiantuntijana ja on vakuuttunut vaikuttajaviestinnän tärkeydestä. ”Nuorisotyön ammattilaisten on aika näyttää muille, ettei meidän työmme ole mitään puuhastelua. Siksi haluan haastaa kaikki nuorisotyön ammattilaiset ja organisaatiot ensi vuonna mukaan SuomiAreenalle. Nuorisotyö todistaa kaikkea yhteiskunnallista kehitystä omasta näkökulmastaan ja on meidän vastuumme tuoda huomioita muiden tietoon.”
Kuva: Katja Uustalo

”Minulle tämä vuosi oli 12. kerta SuomiAreenalla. Kävin joka päivä kuuntelemassa useita keskusteluita, poimin ohjelmasta etsivälle nuorisotyölle ja työpajatoiminnalle tärkeitä teemoja, kuten nuorten osallisuus, syrjäytyminen, mielenterveys, hyvinvointi, nuorten palvelut ja työllisyys”, kertoo Uustalo ja jatkaa Areenalla ahkerointiaan: ”Ensimmäisenä päivänä eli tiistaina jännitin Inton tuottamaa Tsemppiä ja jaxuhaleja! Miksi nuori jätetään Suomessa syrjään? -keskustelua MTV-lavalla. Keskiviikkona jatkettiin edellisenä päivänä nousseita aiheita Nuorten ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn -brunssitilaisuudessa Porin Yliopistokeskuksella. Nuoret saivat esittää ratkaisuja laajalle yleisölle. Nyt odotetaan päättäjiltä tekoja.”

Yhtä köyttä nuorten ääni kuuluvaksi

Kokemäellä työskentelevä etsivä nuorisotyöntekijä sekä Satakunnan etsivän nuorisotyön koordinaattori Tiia Laine ei ole laskenut SuomiAreenalla vaikuttamisvuosiaan. Paikallisena vaikuttajana Laine on Areenan arkea. ”Kuluva kesä oli loistava. Meitä nuorten työpajojen ja etsivien tyyppejä oli monta kymmentä sonnustautunut teemapaitoihin vaatien tekoja nuorten puolesta “Tsemppejä ja jaxuhaleja” puheenvuoron aikana”, kertoo Laine ja muistuttaa, että nyt jos koskaan nuorisotyön kentän tulee vetää yhtä köyttä. ”Meidän on tehtävä työtä ja erityisesti nuorten ääntä näkyväksi. Paikallisesti ja valtakunnallisesti.”

Kokemäen etsivä nuorisotyöntekijä sekä Satakunnan etsivän nuorisotyön koordinaattori Tiia Laine (kuvassa vasemmalla) kannustaa myös osallistumaan SuomiAreenalle: ”Tulkaa alan ammattilaiset vähintään kuuntelemaan ja oppimaan. SuomiAreena tarjoaa valtavan paljon ajankohtaisia alaa ja kenttäämme koskettavia puheenvuoroja, verkostoitumisen mahdollisuuksista puhumattakaan. Ja vieläpä ilmaiseksi. Lämmin suositus myös kansalaistoripaikalle tai puhujaslotille. Tapahtumassa on paljon mahdollisuuksia näkyä ja kuulua. Tehdä näkyväksi ja kuulluksi.”
Kuva: Tiia Laine

Kannattaako nuoriso- ja järjestötyön olla tapahtumassa?

Katja Uustalo vakuuttaa, että ehdottomasti kannattaa. ”On niin tärkeää saada nuorten ääni kuuluviin, myös niiden, joita ei yleensä kuulla. Nuorisotyön ammattilaiset voivat olla tätä mahdollistamassa ja hoksauttamassa päättäjille mitä nuorten elämään kuuluu 2020-luvulla”, kannustaa Uustalo ja antaa vinkin:”SuomiAreenalle voi saapua useammallakin eri näkökulmalla: kasvattamaan omaa ammatillisuutta, kuulemaan uusista tutkimuksista, haastamaan päättäjiä ja politikkoja, tuomaan nuorten ja nuorisotyön ääntä kuuluviin ja rakentamaan yhteistyökuvioita. Meihin kaikkiin Intolaisiin voi olla yhteydessä, jos ensi kesän SuomiAreenan yhteistyökuviot kiinnostaa.”

Kansalaistorilla monet järjestötoimijat esillä

Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piirin Mari Kotolahti on järjestökehittäjä nuoriso- ja järjestötoiminnassa. Hän on vieraillut SuomiAreenalla useampana vuotena. ”Olen nyt toista vuotta peräkkäin kansalaistorilla esittelemässä SPR:n toimintaa Satakunnassa. SuomiAreena on mielenkiintoinen tapahtuma, jossa käydään monipuolista keskustelua eri aihepiireistä. Tänä vuonna itselleni mielenkiintoisimmat aiheet ovat pyörineet nuorten hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Kaikkiaan on aina tietysti hienoa kun Porissa tapahtuu”, kertoo Kotolahti, joka on valmistunut helmikuussa yhteisöpedagogiksi (AMK).

Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piirin Mari Kotolahti on järjestökehittäjä nuoriso- ja järjestötoiminnassa. SPR:n messuosastolla Porin torilla oli vilskettä ja vilinää tapahtumaviikolla. ”Meidän kannattaa aina olla näkyvillä ja tuoda omaa asiaa esille. Tällä tavoin voimme lisätä tietoutta siitä, mitä kaikkea järjestöt tekevät ja ajaa nuorten asioita ja saada nuorten ääntä kuuluviin.” Kuva: Maarit Honkonen-Seppälä

Keskusteleva kohtaaminen vaatii kaikkien osallistumista

Veikkauksen edunvalvontajohtajana viimeiset viisitoista vuotta työskennellyt, Paukkulan kasvatti Hannu Kareinen (yhteisöpedagogi YAMK) on vuodesta 2007 alkaen, lähes vuosittain osallistunut SuomiAreenalle. ”Kuluvanakin kesänä oli paljon hyviä kohtaamisia. Ihmisillä oli paljon kysymyksiä meidän toimialan ajankohtaisesta tilanteesta ja oli ilo kuulla myös laajasti kumppaneidemme ajatuksia tilanteesta. Se antaa hyvää pohjaa myös omalle työlle”, pohtii Kareinen ja miettii tapahtuman ajankohtaa.

”Hieman toki näin lobbarina pohdituttaa, toteutuuko päättäjien, järjestöjen, yritysten ja koko yhteiskunnan keskusteleva kohtaaminen parhaalla mahdollisella tavalla, kun erityisesti päättäjäjoukko oli omiin silmiini melko harvalukuinen. Tuntuu, että juuri sopivan ajankohdan löytäminen esimerkiksi kansanedustajien tai europarlamentaarikoiden aikatauluun on hankalaa.”

Hannu Kareinen, Veikkauksen edunvalvontajohtaja kannustaa myös nuorisoalan ammattilaisia ja organisaatioita osallistumaan SuomiAreenalle. ”Tärkeää on tietenkin ensin pohtia, mitä haluaa tulla kertomaan ja valita oikeat keinot käydä keskustelua. Mahdollisuuksia on paljon muitakin kuin lavatapahtuma. Kiinnostavat tarinat ja toteutukset huomataan. Nuorisotyössä on paljon hyviä tarinoita kerrottavana ja mielikuvitustahan meiltä ei ole koskaan puuttunut. Rohkeasti vain toteuttamaan.”
Kuva: Maarit Honkonen-Seppälä

Toiveena vieläkin moniäänisempi tapahtuma

Katja Uustalo korostaa vielä tapahtuman ja ohjelmaosuuksien käsikirjoittajien vastuuta. ”Oli mahtavaa huomata, että edellisiin vuosiin verrattuna nuoria oli lavakeskusteluissa enemmän, vaikkakin vieläkin enemmän ja moniäänisemmin pitää olla. Iloa itselleni tuottaa myös etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan ammattilaisten osallistumisen lisääntyminen näiden yli 10 vuoden aikana. Pitkistä päivistä huolimatta en vaihtaisi sekuntiakaan pois. Areena oli minulle yksi vuoden tärkeimmistä viikoista”, kiittelee Uustalo. Veikkauksen Kareinen lähettää alan ammattilaisille tsemppiviestin: ”Toivon voimia ja jaksamista kaikille nuorten kanssa tärkeää työtä tekeville. Klisee tai ei, näinä epävarmoina aikoina nuorisotyötä sen kaikissa muodoissa tarvitaan taas enemmän kuin koskaan aikaisemmin.”

MTV3:n ja Porin kaupungin SuomiAreena-viikon päättyessä kaupungin otti valtaansa Nelonen Median Iskelmäfestivaalit yli 15 000 kävijällään. Porilaislähtöinen Yö-yhtye villitsi nykyisten ja entisten nuorten yleisön uuden solistinsa JP Leppäluodon voimin.
Kuva: Maarit Honkonen-Seppälä

SuomiAreenan keskustelut löytyvät MTV Katsomosta. Tapahtumasta lisää infoa: https://www.suomiareena.fi/
Lisää infoa SuomiAreenalle osallistuneiden nuorisoalan järjestöjen vaikuttajatyöstä:
www.intory.fi
https://www.nuortensuomi.fi/
https://valo-valmennus.fi/
http://www.punainenristi.fi
https://pnn.fi/
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto (Nuva) ry sekä erityisesti heidän somekanavistaan.
Lisää infoa Järjestimestä sekä Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hankkeesta:
https://jarjestin-info.humak.fi/ sekä 
https://www.jamk.fi/fi/projekti/aktiivinen-ja-hyvinvoiva-korkeakoulu

Teksti: Maarit Honkonen-Seppälä, Humakin lehtori

Jaa